Vattenfalls senaste bluff


Ett utdrag från Byggahus.se från en förtvivlad äldre kvinna(TS) som blivit lurad av Vattenfall:

Bluff: Luftvärmepumpar från Vattenfall

 I september 2017 köpte vi en luftvärmepump av Vattenfall till vårt fritidshus. Säljaren på Vattenfall verkade kunnig och efter några samtal med honom så valde vi till slut att köpa en större och dyrare modell än den vi tänkt. Det var vi glad för.Luftvärmepumpen har fungerat alldeles utmärkt fram tills nu.

Vi kom till stugan i förmiddags för att fira jul här tillsammans med barn och barnbarn som väntas komma i kväll. Vi bor i Norrland och de i Stockholm.

När vi kom var luftvärmepumpen stendöd och det var iskallt inne. Ingen fas har gått och all ström fungerar. Vi har också provat att bryta huvudströmbrytaren och slå på den igen för att se om den skulle gå igång – men icke. Den är död!

Ringde Vattenfall. De hänvisar till företaget som installerade luftvärmepumpen. Det visade sig att de gått i konkurs och Vattenfall hänvisar då till deras nya samarbetspartner Tech North Energilösningar AB. Efter felanmälan via deras hemsida(de tar inte emot per telefon) så får vi ett mail som lyder: ”Vi kan inte hjälpa er omgående utan vi har minst 8 veckors väntetid”

Jag kontaktar Vattenfall igen och frågar vad MINST 8 veckors väntetid är? Det kan ju faktiskt vara 10, 12 eller18 veckor…

Svaret blev att det kan vara februari eller mars.

Dessutom säger man på Vattenfall att vi inte köpt luftvärmepumpen från dem utan från installatören. Och att det är de som har ansvaret.

Jag hävdar att vi köpt luftvärmepumpen från dem, att det var deras säljare vi hela tiden var i kontakt med. Och att det är deras reklam som gjort att vi valde att kontakta Vattenfall när vi stod i begrepp att skaffa luftvärmepump. Det håller de med om – men säger ändå att det var installatören vi köpte den av.

Vi har ett fritidshus som vi inte kan använda förrän till våren. Eller kanske inte ens då. Så jävla sjukt! Vi har garanti på pumpen – men inte ens det tar Vattenfall ansvar för. De säger att de har förståelse för att Tech North har mycket att göra då det är mycket problem med luftvärmepumparna.

Vi trodde att det var tryggt att köpa från Vattenfall – men ack så fel vi hade. Ett av staten helägt bolag borgar tyvärr inte för annat än bluff och båg och undandragande av ansvar.

Köp inget från Vattenfall!!

 Vi fick hela tiden uppfattningen av Vattenfalls säljare att det var tryggt, bra och framförallt billigare att köpa denna luftvärmepump av dem. När vi hade bestämt oss så fick vi ett kontrakt från Varmt & Skönt AB. Min man ringde då upp säljaren på Vattenfall som svarade att det var Varmt & Skönt AB som monterade och installerade pumpen och att det inte var några konstigheter. Vi kände oss trygga och var inte misstänksamma. Och priset stod fast.

Vattenfall hade ju skickat reklamblad om luftvärmepumpen till oss och dessutom sålde de den på sin hemsida.

Vattenfall säljer fortfarande luftvärmepumpar på sin hemsida.
https://www.vattenfall.se/varmepumpar/

MEN- man tar inget ansvar! Jag önskar att vi hade köpt pumpen från ett företag på orten där vi bor. Fy f-n för Vattenfall!!

MINST ÅTTA VECKOR kommer det att ta att få hit en reparatör. Vad MINST betyder fick jag klart för mig när jag pratade med Vattenfall idag. Han sa att det betyder precis det som det står, nämligen MINST åtta veckor och sa att mars är troligt.

Minst åtta veckor kan ju vara hur långt fram i tiden som helst och eftersom min tilltro till Vattenfall nu är lika med noll – så förväntar jag mig också noll från dem. För övrigt så tycker jag att ansvariga för Vattenfalls handel och vandel är ett gäng nollor.”

 Ansvarig för detta är Vattenfalls vd Magnus Hall som numera har så dåligt rykte att det dåliga ryktet spridit sig till den aktuella regeringen och kommer så göra till eventuell ny regering vid regeringsskifte så länge Magnus Hall får sitta kvar. Dagens energiminister Ibrahim Baylan är ett skämt.

 Om nu dagens regering skulle få sitta kvar är det mycket hög tid för energiministern att avgå.

Det stora felet med nuvarande regerings energipolitik är bristen på kunskap inom energiområdet.

Regeringens sakkunniga saknar sakkunskap.

Den enda fördelen med nuvarande regering är att alternativet med Ebba Usch Thor och Kristensson innebär energikunskaper på Kalle Anka-nivå med järnrörsinfluenser: Varför inte klimatkonferens på Thailand!

Gällande ledarskapet på Vattenfall erbjuder jag mig nu att ta över vd-posten, trots att jag som största merit varit en medelmåttig chef för 35 hantverkare, eftersom i princip vem som helst kan göra ett bättre jobb än Magnus Hall. Så ta vem som helst, det blir bättre!

Ett detaljexempel: Ett riktigt Vattenfall skulle för det första inte sälja värmepumpar över huvud taget och inte något annat heller förutom elström. Vem tror att elsäljaren är bra på att spara el?

Om nu ändå situationen är sådan att Vattenfall ska sälja värmepumpar ska de naturligtvis bara sälja bergvärmepumpar eller ytjordvärmepumpar. Luftvärmepumpar fungerar som direktel när det är kallt och Sverige behöver eleffekt.

Snälla elkonsumenter – när ska ni förstå att aldrig köpa någonting annat än el från ett elbolag.

Ett exempel på att de anställda på Vattenfall inte är stolta:
 Utdrag från:
”Signaturen Pilen på Byggahus.se 23 dec-2018 gällande värmepumpar

Mitt budskap till TS är: Ditt budskap har gått hem om att man inte ska handla värmepumpar av Vattenfall. Be nu Vattenfall dra åt pipsvängen och gå vidare. Försök lösa problemet med er värmepump, det finns massor av vänliga människor här på forumet som både vill och kan hjälpa er.

För övrigt så skulle jag aldrig köpa en värmepump av Vattenfall trots att jag jobbar på firman! Det var länge sedan Vattenfall var ett bolag vars verksamhet bedrevs för Sveriges bästa. Nu är det ett bolag som bedriver kvartalsekonomi och bara är en karriärsväg för chefer som inte finns kvar när det är dags att kräva ansvar för misslyckade satsningar.”

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

2 reaktioner på ”Vattenfalls senaste bluff

 1. Hej!
  Att köpa något via ett elbolag vilket som helst är sällan en bra idé då de bara marknadsför och tar en provision på det.
  Som alltid gäller det att se upp med vem man verkligen gör affärer med dvs vem som står som leverantör på fakturan. Det gäller i allra högsta grad även solceller. Det är bättre att som du själv påpekar att välja ett välkänt lokalt företag. Man kan också kolla om de är med i branschorganisationen Svenska Kyl & värmepumpföreningen. ( https://skvp.se/om-oss/auktoriserat-foretag ) Kolla också om företaget har gällande certifikat för att få jobba med köldmedier. Det har de om de är med i SvKVF men det finns också bra företag som inte är med.

  Tänk också på att du via din hemförsäkring kan få ersättning för en obrukbar värmepump.

  Hälsningar Lennart Asteberg
  Ordförande i Kyltekniska Föreningen.

  1. Hej Lennart!

   Som vanligt kloka råd från dig Lennart. Att kolla medlemskap i Svenska Kyl&värmepumpföreningen, att välja ett lokalt företag och att kolla referenser är jätteviktigt. Alltid tacksam för din respons.

   Mvh
   Lars Sundström SunToEarth

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.