Vattenfall Eldistribution 529 % dyrare än SalaHeby

Vattenfall Eldistribution är kolossalt dyrt för elkonsumenten.

Jag hörde för ett par år sedan att elnätskostnaden för Vattenfall Eldistribution var 41 % dyrare än för Upplands Energi och trodde då att Upplands Energi var billiga. Nja så är det inte riktigt.

För en lägenhet som använder 500 kWh el per år är totala elnätskostnaden hos Vattenfall Eldistribution 529 % högre än hos SalaHebys SHEAB.

Vattenfall har en fast elnätskostnad(abonnemangskostnad) per år för en lägenhet om1840 kr. SHEAB debiterar 0 kr i abonnemangskostnad.

Vattenfall debiterar 34 öre per kWh överförd el. SHEAB debiterar 76 öre per kWh överförd el.

Förmodligen baseras Vattenfalls höga elpriser på ett kulturarv där det alltid är någon annan som betalar. Staten betalar.

Mitt recept: Säg upp hela Vattenfalls ledning och strukturera om företaget. Säg upp minst hälften av de anställda. Låt Vattenfalls kärnkraftverk bilda ett helt fristående bolag utan kontakt med övriga Vattenfall. Då får vi se ifall kärnkraftverken har subventionerats av övriga Vattenfalls verksamheter. Kontrollera om ekonomiska medel slussas från Vattenfall Eldistribution till elhandelsbolaget Vattenfall. Förmodligen är Vattenfall Eldistribution mjölkkossan.

Titta på fotot av Ringhals Kärnkraftverk. Jag är 100 % säker på att ingen anställd på Ringhals har tittat på detta foto och gjort denna reflektion: Fotot är taget en eftermiddag men det är inte kväll än. Massor med lampor är ändå tända. Det är nån annan som betalar. Vi betalar!!

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Ringhals Vattenfall

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.