Varför var elpriset så högt i sommar?

Under sommaren har vi haft brist på blåst och regn dvs dåligt med vindkraft och vattenkraft.

Vad fanns då kvar under sommaren? Till stor del endast kärnkraft. Vattenkraften sparade på dropparna till vintern. Hur var priset under sommaren? Högt. Vad producerade mestadels elen under sommaren?

Kärnkraft!

Varför var elen så dyr när kärnkraften stod för mesta elen? Tror de flesta förstår varför. Kärnkraften är dyr.

Detta är en slutsats som de flesta kan förstå. Det är enkel matematik. En snabb blick på spotmarknaden på NordPool säger allt: När det blåser sjunker elpriset. Alltid! Det går att titta på blåsten en dag framåt på NordPool. Det går att titta på elpriset en dag framåt på Nordpool.

Det intressanta är att elpriset och blåsten på NordPool alltid samverkar: När blåsten ökar sjunker elpriset. Alltid! Detta vet även den nyutexaminerade elingenjören.

Trots detta vill jag att en vetenskapsman ska förklara.

Jag lämnar över ordet till professor Lennart Söder:

 

”Den 18 september skriver Per Fahlén en insändare i Allehanda under rubriken: ”Stigande elpriser – tacka vindkraften för det”. Bara rubriken är ett märkligt påstående. Elpriset sätts huvudsakligen på Nordpool där utbud och efterfrågan möts. Elpriset sätts per timme. I praktiken gäller att ju mer produktion som finns till låga priser, desto lägre blir priset.

Detta innebär att ju mer det blåser, ju mer vindkraft vi har och ju mer vattenkraft det finns desto lägre pris. Under sommaren 2018 har vi haft mycket höga elpriser främst beroende på låg tillrinning i vattenkraften.

Det vill säga, ny kärnkraft är i praktiken mycket dyrare än ny vindkraft.

Nu hävdar Per Fahlén att mer vindkraft ger stigande elpriser. Argumentationen är mycket märklig. Han hänvisar till ”Ett förslag är att behålla kolkraftverk för att rädda elförsörjningen till Stockholm.” Men detta har inget att göra med nedläggning av kärnkraft eller mer vindkraft. Detta förslag beror på försenad elnätsutbyggnad in till centrala Stockholm och ökat behov av el där på grund av nya bostäder och nya datorcentraler.

När det gäller framtiden så visar kraftindustrins egna beräkning från 2014 ”El från nya och framtida anläggningar 2014. Elforsk rapport 14:40” att ny vindkraft har lägre kostnad än ny kärnkraft, det vill säga ska ny kärnkraft byggas så krävs högre elpris än om ny vindkraft ska byggas.

Tillkommer att för det nya kärnkraftverk som ska byggas i Storbritannien, Hinkley, så tog man in olika offerter. Det lägsta budet innebar ett pris på cirka 1 krona/kWh vilket kommer höjas med inflationen. Det vill säga, ny kärnkraft är i praktiken mycket dyrare än ny vindkraft.

Lennart Söder,

professor i elkraftsystem, KTH”

 

Tack Lennart för en mycket pedagogisk förklaring.

Kommentar från Björn Fredriksson Möller: Brist på effekt gör att priserna stiger, vilket inträffar när det inte blåser. Så priset blir lågt när det blåser bra och högt när det inte blåser så bra.

 

Björns kommentar om brist på effekt stämmer på vintern men i sommar har vi haft tillräcklig effekt via kärnkraftverken men priserna har ändå varit höga eftersom det inte blåst. Det handla mycket om tillgång och efterfrågan och vi hade i somras god tillgång på kärnkraft och dåligt med konkurrens från annan kraft(varken vattenkraft eller vindkraft).

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Billig el från Liden

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.