Tack för detta lilla scoop!

Det har förts fram från officiellt håll på Vattenfall och UNIPER att kärnkraften har gått helt utan störningar under driftsäsongen 2017/18.

 I beg to differ.

 Förutom de 16 incidenter som inträffat under det senaste halvåret(vilka jag redovisat) har jag på grund av några debattartiklar från UNIPER och Vattenfall blivit ytterligare intresserad.

 Om dessa artiklar inte skrivits hade jag nog fokuserat på annat! Så tack Torbjörn Wahlborg Vattenfall, Torbjörn Larsson UNIPER och Johan Svenningsson UNIPER.

Utan er hjälp hade jag inte gjort detta scoop!

 

Jag tittade något längre bakåt än ett halvår och hittade följande.

Den 5:e oktober 2017 minskade kärnkraftseffekten plötsligt från 5458 MW till 3742 MW på grund av olyckor/incidenter på Forsmark/Ringhals. 1716 MW försvann!

Den 8:e november 2017 minskade kärnkraftseffekten på en sekund från 8508 MW till 7379 MW på grund av olycka/incident vid Ringhals/Forsmark  1129 MW försvann!

Får också meddela att Vattenfall noga instruerat mig att jag inte får skriva bara olycka utan det måste stå olycka/incident.

Det är väl det att incident mer låter som att kökspersonalen tappat en tallrik i golvet.

Därefter får följande pressmeddelanden från Oskarshamn tala för sig självt.

 

  Årets underhållsavställning vid Oskarshamn 3 avslutad

Pressmeddelande den 24 oktober 2017

Inom kort levererar Oskarshamn 3 (O3) åter klimateffektiv och trygg baskraft med full effekt. Efter måndagsmorgonens inkoppling på elnätet pågår för närvarande effektuppgång efter en nästan två månader lång underhållsavställning.

  OKG åtgärdar skadat bränsle innan vinterkylan

Pressmeddelande den 17 november 2017

På söndag den 19 november stoppas produktionen på Oskarshamn 3 (O3) för åtgärd av en bränsleskada.

    Oskarshamn 3 producerar igen efter kortstopp

Pressmeddelande den 30 november 2017

Oskarhamn 3 (O3) producerar återigen klimateffektiv baskraft. Detta efter ett kortare produktionsstopp under 9 dygn för byte av ett skadat bränsleelement.

 

Sammanfattningsvis: Ingen kan längre förneka att vi haft  en ökning av kärnkraftsolyckor/incidenter under säsongen 2017/18 i Sverige. Sammanlagt ett 20-tal.

När nu dessa olyckor/incidenter kommer så slumpmässigt, intermittent, volatilt och oförutsägbart kan man fråga sig:

Varför säger företrädarna för kärnkraften att vindkraft och solkraft är slumpmässig, intermittent, volatil och oförutsägbar när SMHI  i förväg kan berätta om hur blåsigt och soligt vädret blir och hur mycket vindkraft och solkraft vi får medan det är rena slumpen som avgör när en kärnkraftsreaktor tvingas stänga elproduktionen?

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Tjernobyl 30 år

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.