Ta bort elsubventionerna inom industrin och för hushållen i Norrlands glesbygd.

Foto awillfor

Svensk industri har enligt en EU-rapport billigare el än något annat land i världen förutom Argentina.

Enligt EU-kommissionen ger ett högre pris på el en starkare drivkraft att spara. I Sverige är det konsumenterna som betalar mycket jämfört med andra länder. Industrin kommer desto billigare undan.

Privatpersoner betalar ungefär två kronor per kWh medan industrin betalar ungefär 50 öre. Bakgrunden är de stora skattelättnaderna till industrin.

Det motsvarar en subvention på nästan 13,5 miljarder kronor till industrin och även datorhallar som också slipper en stor del av skatten på el. Resultatet av det är en industrisektor som betalar mindre för elen än i något annat EU-land och även lägre än i Norge.

Den svenska industrisektorn använder mer el än snittet inom EU. Effektiviseringen har stannat av i Sverige för massa- och pappersindustrin. Sverige tillhör inte toppskiktet vad gäller effektiv elanvändning inom EU. Tyskland är effektivare. Där är priset för el till industrin också betydligt, högre, ungefär 1,4 kronor per kilowattimme

Japansk och koreansk industri ännu effektivare än tysk industri pga högt elpris.

I rapporten framgår att svensk industri betalar lite för elkraften även vid en global jämförelse. Det enda landet med lägre elkostnad för industrin är Argentina och man kan inte direkt säga att Argentinas industri konkurrerar ut svensk industri.

Kör samma energiskatt för industrin som för privatpersoner.

Vi kan inte subventionera industrins el med 13,5 miljarder kronor när Tyskland, Japan och Sydkorea inte har subventionerad el.

Subventionerna gör att industrin avstår från effektivisering.

Höj energiskatten för norrländska glesbygden. Varför ska vi i södra Sverige betala mer? Det blir alltid effektivare med samma villkor.

Om vi vill subventionera Norrland är det bättre med sänkt skatt på arbete.

Om vi vill subventionera industrin är det bättre med sänkt skatt på arbete.

Klimatet kan inte vänta.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.