SvK:s generaldirektör intervjuad av Ny Teknik

Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät, gör som vanligt kärnkraftsreklam.

Vi vet sedan länge att inte bara Ulla Sandborgh utan hela Svenska kraftnäts ledning är mycket kärnkraftspositiva. De gör alla vad de kan för att främja kärnkraften.

 

Ulla Sandborg  säger: ”– I dag har systemet roterande maskiner från turbiner och generatorer i kärnkraft, vattenkraft och värmekraft. I framtiden kommer vi att ha lättare vindkraftssnurror i stället. Vi kommer att ha en minskad stabilitet i systemet. Och om det slutar blåsa blir det mindre kraft väldigt snabbt. I dag ligger kärnkraften och tuffar väldigt stabilt. I framtiden måste systemet kunna anpassa sig mycket snabbare för förändringar.”

 

Helt fel:  Vinden slutar inte blåsa över hela Sverige väldigt snabbt. En vindkraftminskning tar ofta en hel dag medan ett snabbstopp stänger en reaktor  på sekunden. Dessutom är det oftast större effekter inblandade med kärnkraften. Kärnkraften ligger inte alls och tuffar väldigt stabilt. Under senaste halvåret har vi haft ett 20-tal effektsänkningar eller totala snabbstopp för olika reaktorer.

När kärnkraftsreaktorerna avvecklas byggs kraftvärmen och vattenkraften ut i motsvarande grad.

Det blir inga problem alls. Detta är endast skrämselpropaganda. Har det hänt något efter de fem kärnkraftverk som vi redan avvecklat? Nej.

Hur har Svenska kraftnät klarat kärnkraftens alla hundratals snabbstopp med jättestora sekundsnabba effektminskningar under åren? Det har gått jättebra. Inga problem alls. Har du haft el i dina eluttag? Ja det har jag också.

Varför skulle det då vara problem med mycket enklare och mindre effektavbrott utan kärnkraften? Nej just det. Inga problem alls.

Ulla Sandborgh säger:

”– Vi jobbar väldigt mycket med de här utmaningarna och att plocka fram förslag på lösningar.”

Åter igen helt fel:  Svenska kraftnäts ledningsgrupp är ytterst ineffektiv och ser inte vad som ligger i tiden.

Det inte alltid som näten måste byggas ut. Det är ofta mycket billigare att effektivisera istället för att bygga ut, men det vet Svenska kraftnät ingenting om. När Ulla Sandborgh valdes till ny generaldirektör gick man tyvärr ur askan i elden. Den förre Odelberg var verkligen okunnig samt sexistisk. Ulla Sandborgh har varken kraften eller kunskapen att förändra Svenska kraftnät:s uråldriga synsätt från 1970-talet.

 Ulla Sandborgh säger:

”– Det är en utmaning att hålla span på planeringen i stort.”

Självklart är det en utmaning när man saknar kunskaper. Svenska kraftnät slösar idag bort ungefär två TWh per år av vår elkraft rakt ut i luften. Detta borde Ulla Sandborgh ta ta i. Idag är Svenska kraftnät bara ett av många byråkratiska statliga företag som slösar bort våra skattemedel.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Ulla Sandborg, Svenska kraftnät, på dyr konferens istället för att kavla upp ärmarna på jobbet

En reaktion på ”SvK:s generaldirektör intervjuad av Ny Teknik

  1. Kan det vara så att de som är kunniga blir obekväma och då är det säkrast att föra fram en person till en hög position som just pga otillräcklig kunskap kan utatala sig på det viset som man vet lugnar allmänheten och ger legitimitet till de som vill ha kvar kärnkraften?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.