Svenska kraftnät bromsar förnybar el och subventionerar kärnkraften

Statliga svenska affärsverket Svenska kraftnät bromsar förnybar el och subventionerar kärnkraften inom elprisområde SE4.

Det sker t ex på Gotland och inom SE4 riktat mot Danmark.

 När Svenska kraftnät stänger för import av el från dansk vindkraft drabbas de svenska konsumenterna genom högre elpriser.

Det skriver Christian Kjær från Danmarks Vindmølleforening. Christian anser attdanska och europeiska myndigheter agera mot hur Sverige olovligt begränsar elförbindelserna till Danmark.

Sverige är en del av EU:s inre energimarknad och att de svenska konsumenterna får högre elpris på grund av importbegränsningar när Svenska kraftnät stänger för import av el från dansk vindkraft.

Begränsningarna ökar stadigt  skriver Christian Kjaer.

Från 2016 till 2017 föll den tillgängliga kapaciteten på Konti-skan-förbindelsen mellan Jylland och Sverige med i 26 procent och detta har direkt påverkan på elpriset för de danska vindkraftsägarna, då spotpriset kan bli negativt i Västdanmark, särskilt på vinterhalvåret då handelskapaciteten är begränsad. De svenska begränsningarna  av importen kan medföra att man i Danmark måste stänga ner elproduktionen i vindkraftverk på danska västkusten, på grund av negativt elpris, samtidigt som kärnkraftverket Ringhals på andra sidan Kattegatt oberört producerar el till positiva priser.  Detta är inte i enlighet med EU:s inre marknad för energi.

Importbegränsningar till Sverige också medför högre elpriser för de svenska elförbrukarna, jämfört med en situation utan begränsningar.

Danmark och EU bör agera

Det är därför viktigt  att de danska och europeiska myndigheterna agerar mot hur Sverige använder sig av ett tekniskt handelshinder, ett handelshinder som har ökat  de senaste åren.

Svenska kraftnät måste låta den fria konkurrensen gälla och ta bort dessa subventioner av kärnkraften.

Svenska elkonsumenter förtjänar lägre elpriser.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Anm. Enligt interndata är över 35 % av de anställda på Svenska kraftnät  fd verksamma inom kärnkraftindustrin.

Bilden:  Vattenfall-Inte så trevlig vy för en dansk.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.