SUPERKLIMATVILLAN – Vad ska jag göra med all el som blir över?!

Inte SUPERKLIMATVILLAN

Jag har sedan 1976 arbetat, räknat, konstruerat och testat och nu är SUPERKLIMATVILLAN klar.

Jag vill från början klargöra att jag inte kommer att släppa några detaljer gällande konstruktionen.

SUPERKLIMATVILLAN är som en rymdraket som bara sprutar ur sig enorma mängder energi.

Jag har idag än så länge bara avtal med en byggentreprenör men tänker ta in upp emot fyra till.

Ingen får dock veta hur hjärtat i konstruktionen fungerar med energiabsorption, energitransmission, energikonvektion, energiledning och energilagring. Jag använder dock ett exergilager som arbetar i tre faser tillsammans med en särskild typ av solceller.

Mitt krav på dig som vill bygga SUPERKLIMATVILLAN är innehav av minst två elbilar av den enkla anledningen att annars går det inte att få avsättning för det enorma elöverskottet.

SUPERKLIMATVILLAN byggs platsbyggd endera ansluten till elnätet eller som offgrid.

SUPERKLIMATVILLAN finns i tre flexibla storlekar med boytan 100 m², 150 m² och 200 m².

Minst storleken med 100 m² boyta har 4 rum och kök och överproduktionen 35.468 kWh el per normalår efter att el för uppvärmning, varmvatten och hushållsel är frånräknad.

Mellanstorleken med 150 m² boyta har 6 rum och kök och överproduktionen 47.751 kWh el per normalår.

Stora modellen har 200 m² boyta och 8 rum och kök och överproduktionen 59.222 kWh per normalår.

Det är faktiskt något läskigt att SUPERKLIMATVILLAN producerar så ohyggligt bra med el men siffrorna stämmer. Jag skulle kunna trimma SUPERKLIMATVILLAN ytterligare 10 % men finns ingen anledning.

Problemet för mig med den så höga elproduktionen är att jag inte vill tillverka en enklare version av SUPERKLIMATVILLAN bara för att slippa problemet med elöverskottet.

Därav kravet på minst två elbilar. Förmodligen måste jag kanske också ställa krav på elvärmd utomhuspool, med do utebubbelpool och utebastu. Jag är allvarlig. För att bara sälja överskottet blir oftast mer än elnätet kan ta emot i dagsläget. Vi får se hur det utvecklar sig.

Antag att elbilen körs 2000 mil per år i genomsnitt i Sverige.

Enligt tyska Sprit Monitor drar de vanligare elbilarna per 2000 mil följande energimängder vilket då lite grovt kan räknas som årsförbrukning.

Hyndai Ioniq Electric: 2.700 kWh per år.

BMW i3: 2.960 kWh per år.

E-Golf : 3.200 kWh per år.

Nissan Leaf: 3.320 kWh per år.

Reanult Zoe. 3.340 kWh per år.

Tesla S85: 4.160 kWh per år.

Anta att du och din familj disponerar två Tesla S85 så gör ni ändå bara av med 8.320 kWh per år.

Så om du inte reser ohyggligt mycket eller innehar taxiföretag måste vi titta på poolbiten eller något liknande.

För även med lilla SUPERKLIMATVILLAN får du med två Tesla S85 hela 27.148 kWh över per år.

En möjlighet är att du bygger SUPERKLIMATVILLAN bredvid din befintliga villa. Då kan kanske elnätet klarar ta emot överskottet efter att din befintliga villa fått sitt.

Till sist: Från början räknade jag med överproduktion om ca 20.000 kWh el per år så jag är glatt överraskad över att den gick att bygga så mycket mer högproducerande.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

8 reaktioner på ”SUPERKLIMATVILLAN – Vad ska jag göra med all el som blir över?!

 1. Hej!
  Du har inte ett decimalfel någonstans? För att producera 47 000 kWh per år krävs en solcellsyta på ca 400 kvm. Det blir stora takutsprång med ett sådant tak på en villa med 150kvm boyta?

  1. Hej Lennart!

   Roligt att du hör av dig.
   Jag blev själv överraskad av resultatet. SUPERKLIMATVILLAN är mycket energisnål och producerar extremt med energi varför det blir problem med för hög effekt ut på nätet vissa tider men det går alltid att lösa. Dock kommer jag aldrig bygga någon B-variant. Åtminstone inte under de första åren.
   I början av en produktionsserie ska man alltid först ta fram GL-modellen och senare DL-modellen. Du vet Volvo tog ju först fram Volvo 760 och senare Volvo 740.

   Mvh
   Lars S

 2. Jag håller med Lennart, om all sol produceras på takytan, har varje panel för supereffekt på över 500 W? Och vem vill köpa grisen i säcken om man inte får reda på något om huset? Visserligen brukar vanliga huskonstruktörer skriva så mycket om huset på sina sidor men är man intresserad av hur huset är konstruerat brukar man få reda på det.
  Mvh

  1. Hej Thomas!

   Jag förstår att det kan kännas frustrerande att inte få svar direkt på sina frågor.
   Eftersom SUPERKLIMATVILLAN är något helt nytt kommer jag bara släppa nödvändig information till byggherrar som står i färd med att börja bygga till våren/sommaren.
   Om du hade uppfunnit något fantastiskt skulle du förmodligen inte lägga ut all info till alla innan patentbiten är helt klar.
   Jag kan dock försäkra dig om att all tänkbar information som behövs för den som vill bygga SUPERKLIMATVILLAN kommer att lämnas över innan beslut.
   Mvh
   Lars S

 3. Hej!
  Jag är mer intresserad av vad det är för typ av solceller med så hög effekt, det kan ju inte vara någon hemlighet. Vad heter de, och vilket fabrikat.
  Mvh

  1. Hej Thomas!

   Roligt att du hör av dig. Som jag förstår det är du energirådgivare.
   Det är inte särskilt hög effekt på solcellerna. Alternativen är 280, 300 och 320 W per 1×1,65 m. Lönsammast är 280 W poly medan man får ut mest från 320 W mono.
   SUPERKLIMATVILLAN har solcellerna monterade på ett visst sätt för bästa energiproduktion och sedan är SUPERKLIMATVILLAN byggt på ett alldeles särskilt sätt med flera viktiga komponenter.
   Du ser mer i mitt svar till annan frågeställare nyss.

   Mvh
   Lars S

  1. Hej Torbjörn!

   Husen blir platsbyggda så priset beror på både utförandet, utrustningen och var tomten ligger. SUPERKLIMATVILLAN finns i modellerna Förnybar, Standard och Standard vinter.
   För modell Standard 150 ligger priset ungefär 400.000 kr över en platsbyggd villa som precis klarar energinormen. SUPERKLIMATVILLAN modell Standard 150 är ett enplanshus om 150 m² boyta. Standard har 6 rum och kök, träfasad, fönster mot söder, öster och väster och hela taket är täckt av solceller. Husets isolering är god. Ventilationen, varmvattenproduktionen och värmeproduktionen är optimerade. Husets hushållsmaskiner är optimerade.
   Elenergiförbrukningen för värme, varmvatten, ventilation, fastighetsel och hushållsel är ca 7.300 kWh per år.
   Elproduktionen från solcellerna är ca 37.200 kWh per år.
   Överproduktionen av el är ca 29.900 kWh per år.
   Ca 85 % av solcellernas elproduktion sker under april tom september.
   Under oktober tom mars är oftast elförbrukningen högre än solcellernas elproduktion.
   Mängden köpt el blir ca 4.500 kWh per år.
   Mängden såld el blir ca 34.400 kWh per år.

   Mvh
   Lars S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.