Största kärnkraftverket Oskarshamn 3 måste avvecklas först

Svenska Kraftnät har varnat för risker med kraftbalansen i elnätet med stora produktionsenheter.

Det är framförallt när en enskild produktionsanläggning står för en stor andel av den aktuella svängmassan, som riskerna är som störst, säger Pontus de Mare, tf driftchef vid Svenska kraftnät.

Största problemet skapar naturligtvis den största reaktorn Oskarshamn 3.

Läget är extra känsligt i perioder med lite kärnkraftsproduktion (till exempel i revisionstider), då de kvarvarande reaktorerna står för en stor andel av svängmassan. Om då något av blocken plötsligt frånkopplas uppstår en stor obalans, säger Pontus de Mare.

Ett system kan ha liten svängmassa och ändå fungera,  till exempel om om det är små effekter som från vindkraft som faller ifrån eller tillkommer.

Om ett system har låg svängmassa och stora effekter faller ifrån blir frekvenspåverkan betydligt större. Om frekvensen i systemet sjunker under en kritisk nivå så sker automatiska bortkopplingar. I dagsläget är det mest effektiva sättet att åtgärda situationer med otillräcklig svängmassa att nedreglera den produktionsanläggning som efter frånkoppling skulle orsaka den största obalansen i systemet. Därför har Svenska kraftnät under sommaren nedreglerat Oskarshamn 3 flera gånger för att svängmassan underskridit en kritisk nivå, säger Pontus de Mare.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Oskarshamn 3, OKG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.