Stor miljöskandal vid Igelstaverket i Södertälje

Jag skrev häromdan en artikel om Södertörns miljövänliga fjärrvärme. Vid kontakt med representanter för Södertörns Fjärrvärme verkade allt så bra: Förnybar bioenergi, återvunnen energi, vindkraft och solceller.

Jag fick av  Södertörns Fjärrvärme kundtidningen  ”I Röret”. En fantastiskt fin och miljövänlig kundtidning som skrev:  ”Sträck på er Södertörnsbor. Ni är alla miljöhjältar!”

Tidigare eldades Igelstaverket i Södertälje(Söderenergi) med kol men nu gäller förnybart….

 

Jag började bli lite misstänksam när en av Södertörns Fjärrvärmes representanter  verkligen ville kontrollera och styra utformningen av min artikel.

Så jag tänkte, kan väl alltid bara åka ut och titta på Igelstaverket, ta nåt foto. Det skulle jag inte ha gjort. Nu blev jag tvungen att skriva en till artikel.

 

Det jag först upptäckte vid Igelstaverket var den jättestora högen bakom en 4 meter hög mur vid kajen med vad jag trodde var förnybar  biomassa eller återvinningsbart rivningsvirke. Jag är så pass korkad att jag tror på folk. Om man säger rivningsvirke tror jag att det är trä.

Det som högen innehöll var rivningsvirke med stora mängder krossad plast  och rejält med gummi iblandat. Det var gummislangar, gummibitar och gummilister i mängder.

Högen var så stor att det hade ramlat över lite plast och en gummiklump över muren. Jag tog ett foto på det som låg på marken och gummiklumpen på bild var på nåt halvkilo ungefär.

Jag har nu sett rivningsavfallet.  Som jag förstår är det engelsk import. Södertörns Fjärrvärme kallar det för återvunnet avfall.

Jag kallar det för engelskt bränt gummi och då pratar jag inte om dragracing.

Man kan också kalla det för engelsk bioenergi.

 

Södertörns Fjärrvärme skriver i ” I Röret”: Exportfartyg med svenskt virke  åker till Europa och tar med sig flis, bioolja och skogsrester tillbaka till Sverige.

 

Jag känner mig lite lurad, lättlurad. Som engelsmännen säger ”a succer”. Tyskarna använde förr uttrycket ”Die dumme schweden”.

 

Sträck på er Södertörnsbor. Ni är alla klimatbovar!

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot: Gummiklumpen i Södertälje

2 reaktioner på ”Stor miljöskandal vid Igelstaverket i Södertälje

 1. Bra jobbat Lars.
  Tycker du ska anmäla detta till bygg- och miljönämnden. Det är sannolikt ett sätt att slippa avgifter, kontroller m m.
  Och såsom du påpekar ett fult sätt att lura kunderna.

  1. Hej Marcel!

   Tack för att du läst min artikel och tack för ditt mail.
   Jag tänkte inte så långt som att anmäla dem men ska överväga det.

   Jag ska svara på ditt andra mail också.

   Mvh
   Lars S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.