Solcellsmontage på Ekerö utanför Stockholm

Solceller installeras numera året runt i Sverige.

De som sköter själva montaget av panelerna är ofta takfirmor som annars arbetar med reparation och utbyte av tak samt ibland även takskottning.

Takfirman drar även alla elkablar på taket och drar ner kablarna in i huset. När allt är klart med panelerna och kablarna utvändigt kommer elektrikern och skruvar fast växelriktaren på lämplig innervägg och ansluter de inkommande panelkablarna till växelriktaren.

Därefter ansluter elektrikern växelriktaren till husets elkablar. Men innan elektrikern får koppla in växelriktaren måste elnätbolaget komma och byta ut elmätaren till en ny in-ut-mätare. Den nya in-ut-mätaren kan, förutom mäta den el som abbonenten köper in, även mäta den el som abbonenten säljer ut till elnätbolaget. Växelriktaren kan jämföras med en transformator som ändrar likströmsspänningen 600 – 900 Volt från panelerna till samma växelström på 230 Volt som huset får från nätbolaget. Växelriktaren är i storlek jämförbar med dubbla storleken av en enkel standardbrevlåda.

Själva solcellspanelerna har oftast storleken 1 x 1,65 meter och är försedda med anslutningskablar med snäppfästen. Solcellerna seriekopplas på taket en efter en så att lämplig spänning erhålls. Eftersom solcellerna ger likström dras en gemensam plus-kabel och en gemensam minus-kabel ner till huset. Båda kablarna dras på taket och ner in i huset i ett gemensamt böjligt tomrör av plast som skyddar elkablarna från yttre åverkan. På fasad sätts som extra skydd ett halvrör av metall över tomröret.

Man kan jämföra med en bil som också har likström med plus- och minuskablar anslutna till batteriet. Bilens generator, som drivs av förbränningsmotorn, laddar batteriet via plus- och minuspolerna på batteriet. Solcellspanelerna kan här jämföras med förbränningsmotorns generator och bilbatteriet motsvaras gällande solcellerna av hela Sveriges energilager: vattenkraftdammarna. När Sveriges alla solceller höjer spänningen på elnätet som mest mitt på dagen under sommaren stängs vattenkraftdammarnas turbiner av och vattennivån i dammarna stiger och Sveriges energilager fylls på. Vattenkraftdammarna i Sverige är ett energilager så stort att det aldrig helt kan ersättas med elektrisk batterier men på sikt kommer elektrisk batterier bli ett bra komplement till vattenkraftdammarna.

Jag besökte igår en pågående solcellsinstallation på Ekerö utanför Stockholm.

Ansvarig montör på plats var Dimitri från Ukraina och hans medhjälpare var Giorgi från Georgien. Dimitri pratade bra engelska och visade sig vara mycket kunnig och noggrann gällande solcellsinstallationer.

Dimitri har fram till idag arbetat kontinuerligt under tre år med solcellsinstallationer i Sverige.

Normalt sett brukar ett solcellsmontage på en enplansvilla ta en dag för två montörer men eftersom detta var ett tvåplanshus och vintertid tar det längre tid.

Dimitri fick också fel sorts takfästen med i solcellsleveransen och tvingades åka och köpa nya fästen.

Solcellerna installeras här på ett nytt hus med falsat plåttak och det blir 28 paneler om 1,65 m2 i två rader. Solcellerna är från Vietnam och har vardera maxeffekten 300 W. Totalt blir därför maxeffekten 28 gånger 300 lika med 8400 W dvs 8,4 kW. Så när solen skiner som mest mitt på dagen i juni producerar solcellerna tillsammans uppemot 8,4 kW. Som en grov tumregel kan man säga att dessa solceller per år då kan producera uppemot 8.400 kWh(8,4 kW. gånger 1000 dvs 8.400 kWh). Ofta säljs en stor del av solcellsenergin under sommaren vidare ut på elnätet men här kan man antal att det mesta kommer att användas av de boende då det på gården finns både en swimmingpool och en isolerad bubbelpool.

Solcellerna tål maximalt 1000 Volt och märkeffekten 300 W innebär att de ger som mest 300-305 W.

Elkabeln som går upp och ner på taket är seriekopplad i en slinga och har tvärsnittsarean 6 kvadrat millimeter gällande koppartråden. Det är i sammanhanget en grov kabel vilket minimerar energiförlusten vid eltransport från solcellerna ner till växelriktaren.

Solcellerna har i det här fallet försetts med optimerare, en fyrkantig eldosa som ser till att en solcell som är skadad, nedsmutsad eller full med snö inte hindrar de andra solcellerna från att producera el.

Växelriktaren är av fabrikatet SolarEdge, vilket är en dyr men också hållbar och servicevänlig växelriktare.

Efter att metallskenorna, som ska hålla fast solcellerna, har monterats på taket dras de grova elkablarna och monteras optimerarna på skenorna. Därefter monteras solcellerna och kopplas till grova elkabeln och till optimerarna.

Om denna villa byggts helt förberedd för solceller med hela taket lutande åt söder hade antalet solceller kunnat mer än fördubblats och huset hade kunnat bli ett plushus. Ett plushus producerar mer el än det förbrukar. Här vilar ett stort ansvar på arkitekter och husleverantörer men i ännu högre grad på politiker och lagstiftare.

Total kostnad för installationen är ca 145.000 kr och efter investeringsbidrag ca 102.000 kr.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Dimitri och elingenjör Daniel diskuterar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.