Sol, vind och ved

När jorden tar slut kan vi hälsa hem.

Sverige har som första land förbjudit borrning efter kol, olja och gas.

Sol ökar 78 %

Alla nybyggda hus måste ha solceller säger Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund idag.

På samma sätt som i Frankrike och Kalifornien kommer alla nybyggda hus i Sverige tvingas installera solceller.

En ny studie från Energy Watch Group och LUT University of Finland visar att det är möjligt med 100% global förnybar energi över alla sektorer fram till 2050. En grupp om 14 vetenskapamän har genomfört studien under fyra och ett halvt år med hjälp av den senaste kalkyleringstekniken. Studien baseras på dagens teknik och elbatterilager.

Solenergin står för 69% av energibidraget och vindenergi för upp till 18%. Bioenergi, vattenkraft och geoenergi står för resterande energi.

Samtidigt som 9 miljoner arbetstillfällen då försvinner inom kolindustrin skapas 15 miljoner nya jobb inom förnybara sektorn!

Totalt installerad effekt solenergi som krävs är 63.400 GW.

En global övergång till 100 % förnybar energi är möjlig gällande el, värme, transporter och övriga sektorer till 2050.

Övergången ger något billigare energi 2050 än dagens energisystem utan att behöva lita på kol och kärnkraft. Forskarna menar att genomförandet hänger på politisk vilja.

Nu lanserar Energimyndigheten en interaktiv kalkyl som hjälper dig att räkna ut återbetalningstiden för en solcellsinvestering utifrån dina förutsättningar. Kalkylen kan användas för solcellsinstallation på privatbostäder och näringsfastigheter, exempelvis bostadsrättsförreningar, lantbruk och andra små- eller medelstora företag.

2018 lanserade Energimyndigheten solelportalen, en guide för dig som är intresserad av att installera solceller. Den interkativa kalkylen är en utveckling av portalen som visar på vilka parametrar som kan påverka återbetalningstiden för en solcellsinvestering.

Under 2018 installerades nästan 10 200 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en total effekt på 180 MW – en ökning på 78 procent jämfört med föregående år. Den svenska solcellsmarknaden värderas nu till fyra miljarder kronor.

Med regeringens extra tillskott på 300 miljoner kronor uppgår nu det totala investeringsstödet för solceller till 736 miljoner kronor. Per Bolund har också lovat att tillskjuta ytterligare medel om pengarna inte räcker till.

Den stora solcellsboomen kom i augusti 2018 i samband med att byggloven för solceller slopades – vilket sänkte tröskeln för vanliga konsumenter som inte längre behövde genomgå den kostsamma processen att söka bygglov.

Vind superexpanderar

Enligt organisationen Svensk Vindenergi så kommer 2019 bli ett rekordår för utbyggnaden av vindkraft. Anledningen är att de politiska förutsättningarna blivit tydligare, samtidigt som vindkraft blivit mer lönsamt.

Totalt kommer det byggas nästan 600 vindkraftverk i Sverige under 2019, med en total årsproduktion motsvarande 7 TWh. Produktionskapaciteten för vindkraft ökar med 33%, och i slutet av 2019 kommer vindkraft stå för ca 18% av Sveriges totala energiproduktion.

Anders Kaijser, som är VD för Kundkraft.se, pekar på två anledningar till denna utveckling.

– Dels har de politiska förutsättningarna blivit tydligare sedan energiöverenskommelsen 2016 och dels har vindkraft blivit betydligt mer lönsamt de senaste åren, menar Anders.

Energiöverenskommelsen 2016 innebär en större förutsägbarhet, vilket resulterade i många investeringsbeslut som nu blir verklighet.

Dessutom har kostnaden för vindkraft sjunkit. Enligt Energimyndigheten har produktionskostnaden för vindkraft minskat med 44 procent mellan 2008 och 2016, från 0,78 kr/kWh till 0,43 kr/kWh. I en annan rapport från energimyndigheten beräknar man att produktionskostnaderna för vindkraft som tas i drift 2020 kommer att vara omkring 36 öre/kWh.

– Jämfört med el producerad från exempelvis kärnkraft, där produktionskostnaden ligger på dryga 50 öre/kWh, är vindkraft mer konkurrenskraftigt, säger Anders Kaijser.

Ved ökar starkt

En ny analys och översikt av biokraftanläggningar i Sverige visar att det just nu byggs och planeras biokraftsprojekt för dryg 16 miljarder kronor.

Fortum Värme, Göteborg Energi, Eon och Vattenfall är stora aktörer som nu undersöker möjligheterna att bygga nya biokraftvärmeverk. Investeringarna kan komma att landa på närmare 10 miljarder kronor för dessa fyra projekt.

Idag pågår byggandet av tre nya biokraftvärmeverk i Borås, Upplands-Bro och Västerås för tillsammans cirka 6 miljarder kronor. Inom skogsindustrin bygger SCA och Stora Enso ut biokraftanläggningar i Östrand respektive Hylte Bruk.

Senare i höst kommer Härjeåns Energi att ta i drift ett nytt biokraftvärmeverk i Sveg för 350 miljoner kronor. Tidigare under våren tog Ronneby Miljö & Teknik i drift en småskalig biokraftanläggning i Bräkne-Hoby, en investering på 1,6 miljoner kronor. Flera små biogasanläggningar har också tillkommit.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.