Södertörns miljövänliga fjärrvärme ökar och därmed den förnybara elen

Det lönar sig att satsa på fjärrvärme i södra Stockholm. Södertörns Fjärrvärme ligger just nu ungefär på mellan 70 öre per kWh( för större fastighetsägare) och 87 öre per kWh(för villaägare) inklusive den fasta avgiften och det är billigast i Stockholm. Jämförbara priser för el ligger mellan 100 öre per kWh och 160 öre per kWh(då ingår inte den fasta avgiften).

Skillnaden blir förmodligen större i framtiden då elenergiskatterna förmodligen kommer att höjas.

 Gällande fastigheter större än villor är inte många som väljer värmepumpar i Stockholm då man oftast ändå behöver fjärrvärme som toppeffekt.

Mestadels är det nyproduktion som ansluts till fjärrvärmen men ibland ansluts äldre fastigheter som Hågelby Gård i Botkyrka som anslöts vid årsskiftet 2017/18. Här ersätts vanliga direktelradiatorer med vattenburen miljövänlig fjärrvärme. Hågelby Gård byggdes 100 år tidigare som ett mönsterjordbruk av bondsonen Lars Magnus Ericsson(grundare av multinationella elektronikföretaget Ericsson). Som ung sökte Lars Magnus Ericsson natthärbärge hos en bonde vid Hågelby och blev då illa behandlad. Det var anledningen till att han efter sina framgångar köpte marken och byggde upp Hågelby Gård.

Hågelby Gård är ett intressant tidsdokument med sin, för den tiden, ovanligt stora satsning på betong, både som byggnadsmaterial och utsmyckning.

 

I Alby i Botkyrka bygger nu Titania 704 borätter i området Tingstorget högst upp på Albyberget.

-Vid så här stora projekt är fjärrvärme givet enligt Massoud Zolfaghari, projektchef hos Titania.

I Smista vid E4:an bygger nu Castellum ut den femtonde och  sista etappen med 25.000 m2 för bilhandel och service och ansluter även där fjärrvärme från Södertörns fjärrvärme.

En fördel med den ökande fjärrvärmen på Södertörn är att den förnybara elen från kraftvärmeverket  vid Igelsta i Södertälje då också ökar.

 

Miljövänlig värme

Andelen förnybara/återvunna bränslen är 99,4% enligt Södertörns Fjärrvärme.

Kommande fjärrvärmeområden är  Kungens Kurva och Flemingsbergsdalen i Huddinge.

 

Vindkraft och solceller

Elen till Södertörns fjärrvärmes produktionsanläggningar för värme och kyla produceras av vindkraft och elen till kontoret kommer från egna solceller på kontorstaket i Fittja och från Igelsta kraftvärmeverk.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden Hågelby Gård i Botkyrka

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.