Vad är Slöseriombudsmannen?

Jag har tidigare nån gång stött på nåt skrivet från denne Slöseriombudsmannen och då inte tänkt mer än ungefär ”konstigt”. Slöseriombudsmannen börjar dock dyka upp med högre frekvens framför mina ögon och jag började då titta på detta fenomen.

 

Slöseriombudsmannen klagar på att staten slösar bort skattepengar på klimatåtgärder.

Slöseriombudsmannen är en del av Skattebetalarna dvs Skattebetalarnas förening. Skattebetalarnas föreningsmedlemmar är både privatpersoner och företag. Tidigare bekostade Svenskt Näringsliv Slöseriombudsmannen. Eftersom detta var lite för tydligt har nu Skattebetalarna tagit över Slöseriombudsmannen. Skattebetalarna är ju ett så bra namn. Det låter ju som att det är du och jag.

När jag kollar på Skattebetalarnas hemsida ser jag att Johan Gustafsson är chef för Slöseriombudsmannen. Johan kommer närmast från ett arbete som moderat tjänsteman inom Europaparlamentet hos moderaterna. Nämen vänta nu… Är det inte där det avslöjats så många mygelaffärer, så mycket slöseri och utnyttjande av förmåner? Ett färskt exempel på mygel är Johans moderatkollega numera sverigedemokraten Patrick Reslow som vid flera tillfällen har låtit hela familjen bo på lyxhotell på skattebetalarnas bekostnad. Ännu färskare är SD-toppen Stefan Jakobsson som lät skattebetalarna stå för privata taxiresor och hotellboende för sin familj – och får nu lämna sin plats i riksdagen. Ok, men då kan man ju säga att Johan har erfarenhet.

Men vem är då Slöseriombudsmannen? Vem är det Johan Gustafsson är chef över? Sig själv?

Hur är det då med Skattebetalarna?

Vem betalar alla deras jurister? Det ska se ut som att det är alla medlemmarna i Skattebetalarnas förening men enligt välunderrättade källor är det näringslivet som betalar. Det finns väldigt få privatpersoner som är betalande medlemmar i Skattebetalarnas förening. Varför är det så? De som sympatiserar med Skattebetalarnas förening  är av naturliga skäl mycket ekonomiskt medvetna och vill inte betala en krona i onödan. De vet också att Svenskt Näringsliv betalar notan så varför ska de lägga ut egna skattade medel.  Många storföretag och  bland andra Energiföretagen står för Skattebetalarnas utgifterna. Men om det nu är bl a Energiföretagen som betalar så är det ju egentligen du och jag när vi betalar energiräkningarna. Då förstår jag varför Slöseriombudsmannen är så emot statens bidrag till solceller och elcyklar. Det är förutom andra näringslivsröster också Energiföretagens röst som kommer ur Slöseriombudsmannen. Energiföretagen vill ju sälja så mycket el och energi som möjligt.

Jag får en känsla av att medlemmarna i Skattebetalarna paradoxalt nog inte betalar särskilt mycket skatt.

Särskilt inte i förhållande till vad de borde betala i skatt.

Min känsla är att medlemmarna i Skattebetalarnas förening är välbeställda dvs tjänar bra men tycker att de borde tjäna mer.

 

Förbjudna funderingar

När man tittar på vad Skattebetalarnas förening ger som förmån till sina medlemmar är det ju verkligen sådant som du och jag behöver.

Förmånerna är bland annat:

-Skatterättsligt skydd vid tvist med skatteverket! Oj det har jag verkligen behövt! Nu med företaget flyttat till Malta är de verkligen mig.

-Specialerbjudande för privatvårdsförsäkring!  Jaa! Jag vill gärna ha privatvård! Sjuksköterskorna är säkert mycket bättre där!

-Kostnadsfri skatterådgivning! Yippie!! Jag tjänar så mycket att jag absolut måste få ner skatten!

-Fri försäkringsrådgivning! Ja! Jag behöver verkligen försäkringsråd gällande villan på Capri och lägenheten i New York!

 

Nämen nu ramlade poletten ner!

När jag läst igenom allt Slöseriombudsmannen skrivit slår det mig en sak: Slöseriombudsmannen har konstigt nog aldrig uppmanat någon till att spara energi.

Barnombudsmannen känner alla till. Barnombudsmannen är ombud för barnen. Ombudsman låter så bra t ex kommunal ombudsman. Det låter rejält.

Slöseriombudsmannen är alltså ombud för slöseri.

Förstår äntligen detta med namnet Slöseriombudsmannen. Slöseriombudsmannen är ombud för dem som själva vill kunna slösa mer…..

Min stilla undran är då: Är det då inte ett stort slöseri att pengarna till våra elräkningar går till att betala lönen för Slöseriombudsmannen?

Kanske Energiföretagen kan vara lite transparenta och berätta hur mycket från våra elräkningar som går till Slöseriombudsmannen?

 

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden:  Johan Gustafsson, Skattebetalarna, ser trevlig ut

 

 

 

 

 

 

 

 

3 reaktioner på ”Vad är Slöseriombudsmannen?

  1. Hej Marcel!
   Jag har frågat Vattenfall ifall de tänker betala tillbaka och har fått till svar att de ska återkomma med besked.
   Mvh
   Lars S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.