Revolutionerande ny teknik för förnybar energi

 

Skadliga klimateffekter från koldioxidutsläpp måste begränsas – samtidigt som elproduktionen behöver förbättras.

Det behövs stora mängder förnybar energi för att lyckas.

Phoenix BioPower – har utvecklat en teknik som är dubbelt så effektiv som dagens alternativ.

– Det är en revolutionerande teknik, säger bolagets vd Henrik Båge.

Tekniken kan producera biokol som kan användas för att minska mängden koldioxid i atmosfären och Värmekraftverket på KTH Campus där utvecklingen ska ske.

Efter en rekordvarm sommar, minimalt med regn och stora skogsbränder har det blivit ännu tydligare att en av världens största utmaningar är att minska klimatavtrycket. För att lyckas måste en allt större del av energin komma från förnybara källor.

 

I dag domineras den förnybara energin av sol- och vindkraft av kostnadsskäl.

– Nackdelen med det är att båda formerna är väderberoende. Det blir problem när vi nu tar bort kärnkraften. Vad händer när det inte blåser? Detta får betydande konsekvenser såsom kraftigt ökad variation i elpriser och ökad risk för effektbrist, säger Henrik Båge.

 

Dubbelt så mycket el

Phoenix BioPower har utvecklat en ny, skalbar teknik som producerar el efter behov från biomassa. Tekniken, kallad BTC (Biomass-fired TopCycle), använder avfall från inhemsk skogs- och jordbruksindustri som bränsle och kan producera dubbelt så mycket el från samma mängd biomassa jämfört med dagens teknik. Detta möjliggör 40 procent lägre driftskostnader totalt för kunden, och ger produktionskostnader i nivå med all storskalig kraftteknik. Den högre lönsamheten kommer av att produktionen kan regleras och planeras, till exempel när priserna är som högst.

 

Läs mer om Phoenix BioPower och bolagets nyemission här

Anläggningen placeras geografiskt där elen förbrukas och elproduktionen kan styras efter behov.

– ­Vi ser ett stort behov av lönsam, reglerbar och förnybar el: en pånyttfödd biokraft som kan försörja städer med hållbar el och värme vid behov och till låg kostnad.

 

Samtidigt är situationen mer komplex. I en aktuell UNEP-rapport framgår att det inte kommer räcka att bara minska utsläppen av koldioxid för att nå klimatmålen. En teknik som kan minska mängden koldioxid i atmosfären måste tas fram och sådan teknik behöver tillämpas i mycket stor skala globalt.

 

– Vår teknik kan erbjuda denna lösning, att släppa ut mindre koldioxid än vad bränslet innehåller. Den kan göra det i stor skala, effektivt och betydligt lönsammare än andra tekniker som är kända i dag.

Phoenix BioPower, som grundades 2016, genomför en nyemission som pågår mellan 20 augusti och 3 september. Emissionen uppgår till drygt 9 miljoner kronor.

– Vår målsättning är att ha vår första kommersiella, storskaliga anläggning i drift innan 2025.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Förnybar biomassa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.