Kan tänka mig att Oleg på ryska säger ”Die dumme schweden”

Som en ung man gick jag 1972 in på Kubal för eventuell anställning. Redan i porten vände jag när det inte gick att se innertaket i fabriken för all rök.

Känner en viss sorg över alla som sedan dess tvingats arbeta där.

Svenska staten har pumpat in tiotals miljarder i subventioner i Kubal. Hur kan vi vara så korkade att låta detta  pågå?  Kan tänka mig att Oleg på ryska säger ”Die dumme schweden”. Vad har Kubal kostat i sjukdom och dödsfall?

Tänk dig att du har en villa i Sundsvall. Du älskar äpplen och planterar ett äppelträd. Då säger kommunen: Absolut förbjudet – någon kan tänkas äta äpplena!

Sundsvall består av en vik med två sidor, norra och södra. På södra sidan där Kubal ligger finns industriverksamhet ,service och lager men också mängder av villor och flerbostadshus.

I Sundsvall har man byggt en hel del nya villor och flerbostadshus  men på  sidan där Kubal ligger finns inte ett enda hus från tiden efter 1960. Det är som att tiden har stått stilla. Där finns ingen efterfrågan på nya bostäder.

 

USA:s sanktioner mot Kubal betyder tvärstopp om åtta dagar.

Chefen för den amerikanska ansvariga myndigheten, OFAC, lovade minister Ann Linde att de skulle komma med besked om en eventuell framflyttning av sanktionsdatumet innan den 15 oktober. Besked kom inte den 15 oktober och har fortfarande inte kommit.

Sanktionerna innebär att Kubal inte får sälja aluminium eller köpa råvaror eller el från dag 1.

Förmodligen står Kubal i startgroparna för en snabb neddragning som bör starta några dagar innan den 12:e november.

Vad innebär sanktionerna?

USA förbjuder då aluminiumtransaktioner med sanktionerade bolag.

Eftersom avtalen är gjorde i dollar drar alla banker direkt i handbromsen den 12 november.

Sanktionerade företag blir automatiskt svartlistade hos bankerna.

De vill inte utestängas av USA:s finansmarknad. Franska storbanken BNP Paribas bröt mot amerikanska sanktioner 2015 och tvingades sedan betala 8,9 miljarder dollar i ”böter”.

På börsen har aktien för Rusal fallit handlöst.

Utan bankgarantier kan inte Kubal handla el på Nordpools spotmarknad utan tvingas handla dyr el av EON via tillsvidareavtal.

Frågan är om EON törs sälja el på detta sätt när sanktionerna träder i kraft.

När sanktionerna skulle träda i kraft första gången den 11 april blev en lång kö med lastbilar lastade med aluminium eller aluminiumråvara stående vid grindarna till Kubal då man inte visste om bankerna skulle tillåta köp och försäljning.

Till sist löste det sig då sanktionerna flyttades fram.

Idag är marknaden förberedd och nya kanaler har skapats för inköp av aluminium från andra fabriker.

Det som händer den 12 november är att ingen vågar köpa aluminium av Kubal eller sälja el till Kubal.

Kubal kommer förmodligen inte lägga ner för mycket resurser på att förbereda fabriken för annan köpare då någon seriös köpare knappast finns.

Om elleveransen klipps den 12 september är det bara att lägga ner fabriken direkt.

Sedan får svenska staten räkna med en dryg miljösaneringskostnad.

Ryska Rusal som äger Kubal är inte ett seriöst företag. Sveriges företag bör vara seriösa på alla sätt och ta ett klimatansvar. Kubal har fram till idag tagit emot stora summor i subventioner från svenska staten. Till vilken nytta? Kubal har totalförstört miljön runt Sundsvall medan bolaget åtnjutit subventionerad elkraft från staten. Nu har länsstyrelsen polisanmält Kubal för  miljöbrott men det  är så dags  nu. Vi betalar alla 33,1 öre elenergiskatt per kWh plus moms dvs 41,375 öre inkl moms. Kubal har sedan länge betalat 0,5 öre per kWh i elenergiskatt plus moms dvs 0,625 öre per kWh.

Skillnaden blir 41,375 öre minus 0,625 öre lika med 40,75 öre per kWh.

På ett år är subventionen till Rusal och Putins kompis Oleg Deripaska 733,5 miljoner kronor. På 20 år rör det sig om 14,67 miljarder kronor som skattebetalarna lägger i Olegs ficka.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Foto Svt

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.