Prisbelönt blandarmunstycke som minskar vattenanvändningen med 98 procent

Idén med munstycket Nozzle är att använda vatten mer effektivt, förklarar Johan Nihlén, vd på Altered.

I en vanlig blandare rinner vattnet ut med 3-6 liter per minut, men det är väldigt sällan det behövs så mycket. Det är bara det vatten som nuddar huden som används och även om händerna är under blandaren är det en stor andel av vattnet som bara rinner förbi ut i avloppet.

 

Nozzle kan monteras på vanliga blandare och finfördelar vattenstrålen till en vattendimma med miljontals droppar i hög hastighet.

Nozzle lämpar sig framför allt vid tvättställ men även till att diska eller skölja grönsaker. När mer flöde behövs finns ett läge som ger 1,3 l/min för att snabbare fylla exempelvis glas eller kokkärl. För att fungera optimalt kräver Altered: Nozzle ett vattentryck på minst 2 bar.

Munstycket finns även i en enkel version avsedd för offentliga miljöer med endast lågflöde.

Nozzle vann första pris i Energimyndighetens innovationstävling Nordic Cleantech Open 2018. Det var även ett av de vinnande bidragen i Världsnaturfonden WWF:s tävling Climate Solver Nordic 2018. Nu har dessutom Ikea intresserat sig för innovationen och kommer att använda den patenterade tekniken i en kommande produkt.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden:  Nozzle på en vanlig tvättställsblandare

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.