Plats 81-90 bland 100 influencers inom energi, klimat och miljö i Sverige.

Fram till valet i höst kommer SunToEarth att berätta om våra 100 viktigaste influencers inom  energi, klimat och miljö i Sverige. Men bara tio åt gången. Det kommer att handla om dem som verkligen påverkar. Listan kommer inte, som det brukar vara, skrivas för inbördes beundran och bara vara fylld med chefer och administratörer utan här finns folk som gör skillnad.

 

81

Anna Holmberg, vd  Skogsindustrierna,  berättade nyligen att Skogsindustrierna numera producerar 9 TWh el med biomassa, vind och vattenkraft.

82

Staffan Johansson solcellsspecialist, tekn doktor och grundare av företaget  Solcellsproffsen, ett konsultföretag inom solenergi, samt  Sveriges energismartaste person 2014 som lyckades minska sin elanvändning i villan på 253 m2 ner till 3000 kWh per år.

83

Peter Karlsson, NorthVolt, initiativtagare till Sveriges blivande 40 miljarders jättefabrik för elektriska batterier i Skellefteå. Peter var tidigare offertchef på Tesla.

 

84

Göran Bolin ägare av Salt X Technology med 32 anställda vid huvudkontoret i Hägersten och börsvärde om 1,4 miljarder kr, släkt med violinbyggare Bolin. Salt X betyder energilagring av värme och kyla i salt och Salt X har redan samarbeten med stora globala aktörer. Göran Bolin började i slutet av 1970-talet med Bolin Konstruktion AB och  framtagning av termiska kvalitetssolfångare som vägde 50 kg styck. Göran Bolin frågade 1981 den unge civilingenjören Lars Sundström om en projektanställning som säljare av termiska solfångare på Bolin Konstruktion  kunde vara av intresse.  Redan på den tiden var Göran duktig på att få fram riskvilligt kapital.

 85

Stefan Forsberg, vd SmartFront med huvudkontor i Hägersten, visar i verkligheten hur äldre flerbostadshus kan spara 70 % av uppvärmningskostnaderna, få tystare hus och renare luft med enbart fasadisolering, nya fönster och ventilationsvärmeväxlare samtidigt som de boende kan bo kvar.

 

87

Erik Smith, chef Solvoltaics med huvudkontor i Lund och 62 anställda idag. Siffran beräknas öka till mellan  500 och 2500 anställda inom 5 år. Deras affärside ökar effekten på solceller med uppemot  50% för att stanna vid kanske 27 % jämfört med dagens 17%.

88

Bengt Stridh, civilingenjör ABB Västerås, innehar Bengts Nya villablogg  som är en viktig informationskälla om solceller. Bengt berättar regelbundet om exakta utfallet för sina egna solceller  ner till minsta Watt men representerar också Sverige utomlands.

89

Göran Ronsten, Windren, vindkraftförespråkare, som har minskat sin elanvändning  hemma rejält med hjälp av solceller och solfångare. Göran har pålästa åsikter inom sol- och vindkraft.

90

Ingrid Bonde, ordförande för det nybildade Klimatpolitiska Rådet.

 

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

 

Bilden: Göran Bolin Salt X Technology

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.