Plats 31 till 40

Professor Björn Sanden Foto SVT

bland de 100 viktigaste inom energi, klimat och miljö i Sverige.

De 100 viktigaste personerna inom  energi, klimat och miljö i Sverige under 2018 presenteras. Men bara tio åt gången. Det kommer att handla om dem som verkligen gör nåt för klimatet. Listan består av folk som gör skillnad.

31. Thomas Bengtsson, energi- och klimatrådgivare i Västra Götaland som blivit utsedd till årets energirådgivare 2018. Thomas är en av de kommunala energi- och klimatrådgivare vars rådgivning har eliminerat flest kilowattimmar.

32. Björn Sanden , professor i innovation och hållbarhet på Chalmers, som följer och informerar om den snabba utveckling av solcellsbranschen.

Heidi Andersson och Björn Ferry Foto SVT

33. Björn Ferry , skidskytten som går in seriöst för en miljövänlig framtid och åkte tåg till klimatmötet i Polen.

34. Per Holmgren, meteorolog, författare och föreläsare samt ny medlem i miljöpartiet. Per flyger inte.

35. Beatrice Rindevall är humanekolog och har tidigare arbetat på Naturskyddsföreningen. Idag är Beatrice skribent och redaktör på Supermiljöbloggen.

36. Ragnhild Larsson, redaktör för Klimatpodden, intervjuar forskare och andra om klimatförändringarna.

37. Heidi Andersson, världsmästare i armbrytning och hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, som kämpar tillsammans med sin man Björn Ferry för en bättre miljö.

Sofia Jannok Foto SVT

38. Samiska artisten Sofia Jannok har länge arbetat för samernas rättigheter och mot gruvetableringen i Sápmi. Talade på FN:s klimatkonferens i Paris och reste 2016 till North Dakota för att protestera mot oljeletningen.

39. Kristina Liljestrand, forskare inom gröna livsmedel, som har sammanställt nio komponenter som kan minska det onödiga matavfallet från produktion till konsument.

40. Greta Thunberg, 15 år, skolelev som strejkat för klimatet och deltagit i Klimatmötet i Katowice.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.