Plats 21-30 på Guldlistan

Charles Fritts installation i New York

bland de 100 viktigaste för energi, klimat och miljö i Sverige.

De 100 viktigaste personerna för energi, klimat och miljö i Sverige under 2018 presenteras på Guldlistan. Men bara tio åt gången. Det kommer att handla om dem som verkligen gjort nåt för klimatet. Listan består av folk som gjort skillnad. En del av dem har varit inspiratörer och föregångare.

21. Charles Fritts installerade solceller 1884 på ett tak i New York.

22. Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

23. Teslas vd och medgrundare Elon Musk, som vill göra Tesla till världens enda företag som erbjuder ren energi från början till slut, från solpaneler och batterier för hemmet till elfordon.

Musk är huvudägare i Solar City som är USA:s största tillverkare av solpaneler för hemmabruk.

24. Per Anders Östling, projektledare på Fred. Olsen Renewables som ska bygga en ny vindkraftpark utanför Botsmark i Umeå kommun. Etableringen möjliggörs i samarbete med Skellefteå Kraft elnät som kan ansluta parken till sin stamnätstation i Högnäs. Parken beräknas producera 0,35 TWh el per år från 2020.

25. Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers institution för energi och miljö.

Solenergin räcker gott och väl för att ersätta både dagens kärnkraft och fossila bränslen säger professor Sandén.

Mängden solenergi som når jordens yta varje timme är lika stor som världens totala energianvändning under ett helt år, säger Björn Sandén.

26. Klaus Lorentz, tysk civilingenjör med rörmokarkompetens, som arbetat med solvärmeteknik i Tyskland och Sverige och solenergiforskning på Högskolan Falun Borlänge varvat med praktiskt genomförande på Energiverkstad Lorenz AB i leksand. Klas Lorentz skrev 1995 boken Bygg själv din solvärmeanläggning.

27. Civilingenjör Hans Lönn har, trots kraftigt motstånd av etablissemanget, genomfört många värmeinjusteringar av byggnader med den energieffektiva lågflödesmetoden även kallad Kirunametoden. Fördelen med lågflödesmetoden är att värmefördelningen blir jämnare i flerbostadshus och att elförbrukningen minskar med mindre cirkulationspumpar. Hans Lönn har även skrivit boken Spara energi 1984 som fortfarande är aktuell och är senast aktuell med en artikel på Ny Teknik i december 2018.

28. Läkaren Mats Wohlgast, Uppsala, som byggde det superisolerade huset redan 1975 och skapade därmed en förebild för hur ett energisnålt hus kan se ut.

29. Elektriker Hans-Olof Nilssons villa i Göteborg är helt självförsörjande på förnybar energi.

När solcellerna på max 20 kW producerar mer el än vad huset för tillfället behöver går överskottet till ett 4,5 ton tungt blybatteri som rymmer144 kWh. Under vintern används egentillverkad vätgas, tillverkad med hjälp av solcellerna, för att producera nödvändig el.

30. Varis Bokalders, arkitekt och författare, startade Ekoteket 1974, skrev boken Energisnåla hus 1981och ytterligare fyra böcker om energi och ekologiskt byggande och håller föredrag om ekologiskt byggande.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.