Omvändelse under galgen

Magnus Hall har nu bytt åsikter? Nej det är på låtsas.

Trycket från allmänheten och elkonsumenterna gör nu att Magnus Hall, den evige förkämpen för kärnkraft, tycks ha bytt fot.

På den kärnkraftvänliga sidan Energinyheter.se visar nu Magnus Hall delvis en annan sida än tidigare.

 

Magnus kan dock inte helt släppa förhoppningen om framtida kärnkraft.

-Vi livstidsförlänger fem reaktorer och stänger två, Ringhals 1 och 2,  för att möjliggöra ytterligare mellan 50 och 60 års drift säger Magnus Hall. Så Magnus Hall hoppas innerst inne på en livslängd fram till 2073? Hur rimmar det med planerna på att reaktorerna ska avvecklas fram till 2040 eller 2045?

Vattenfall  äger även tre reaktorer i Tyskland som kommer att avvecklas på grund av politiska beslut.

 

Inga nya reaktorer

Magnus Hall ställer sig tveksam till den svenska kärnkraftens framtid bortom de befintliga reaktorer vars livslängd nu förlängs.

 

”Utbyggnad av ny kärnkraft och en satsning på fjärde generationens reaktorer kan enligt Magnus Hall utgöra ett alternativ i de länder där kärnkraft är accepterat, som till exempel i Frankrike och Storbritannien. Däremot talar han om att Vattenfall inte har några planer på att bygga nya reaktorer av något slag i Sverige.

– Vi tror att det är billigare att bygga vindkraft kompletterat med flexiblare vattenkraft, kommenterar Magnus Hall.

 

Vind och sol

Just vindkraft är någonting som Vattenfall satsar stort på i andra länder och trots livstidsförlängningen av fem av Vattenfalls svenska reaktorer ser Magnus Hall ett behov av vindkraft även i Sverige.

– Just nu stängs det fyra kärnkraftsreaktorer i Sverige så det finns utrymme för vindkraft. Det följer av riksdagens energiuppgörelse där 18 terawattimmar beräknas tillkomma fram till 2030. På senare delen av 2030-talet behöver utbyggnaden accelereras, säger Magnus Hall.

Magnus Hall tror också att även solenergi kommer att få ökad betydelse i Sverige.

– Sverige är inget idealiskt land för storskalig kommersiell solkraft. Däremot tror jag att solpaneler blir mer eller mindre standard på alla byggnader i framtiden, förklarar Magnus Hall och tillägger att denna utveckling kommer att drivas av att man slipper energiskatt.

 

Subventioner

När det gäller subventioner i allmänhet är det viktigt att de avskaffas så snart som möjligt säger Magnus Hall.

 

Varför har då inte Magnus Hall begärt att kärnkraftens subventioner ska avskaffas?

 

Varför begär då inte Magnus Hall att den elkraftintensiva industrins subventioner avskaffas?

 

Varför begär Magnus Hall då inte att elskattesubventionerna för vissa av norrlandskommunerna avskaffas?

 

Avsked

Regeringen måste byta ut Magnus Hall omgående då han inte representerar svenska folkviljan trots sina försök till dimridåer.

Alla utom Magnus Hall vet att de extra 18 TWh vindkraft beräknas vara i drift 2021 dvs 9 år före 2030.

Magnus Hall säger att vindkraftutbyggnaden behöver accelereras mot slutet av 2030-talet. Men slutet av 2030-talet är ju 2039 och då är ett ett år kvar till det datum då all elkraft ska vara förnybar. Är det inte lite sent att accelerera då? Detta visar att Magnus Hall inte bryr sig om folkviljan.

I framtiden kommer det vara standard på nya byggnader med solceller säger Magnus Hall. Problemet är att i Magnus Halls värld ligger framtiden någonstans efter 2073.

Det är mycket märkligt att regeringen inte avskedat Magnus Hall sedan länge. Har han någon hållhake på någon av makthavarna?

 

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden Vattenfalls VD Magnus Hall  Vattenfall/Jeanette Hägglund

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.