Nr 41-50

Stockholms slott Foto kungahuset

bland de 100 viktigaste inom energi, klimat och miljö i Sverige.

Framtill årsskiften berättar jag om de 100 viktigaste personerna inom energi, klimat och miljö i Sverige under 2018. Men bara tio åtgången. Det kommer att handla om dem som verkligen gör nåt för klimatet. Listan består av folk som gör skillnad.

41.Linda Burenius Magnusson, ordförande 100% förnybart.

42.Johan Rockström professor Stockholm Resilience Centre.

43. Per Bolund, miljöpartiet. Finansmarknads-,konsument- och biträdande finansminister i regeringen Löfven.

Mattias Goldman vd Fores

44.Mattias Goldmann vd liberala Fores tankesmedja, skribent och duktig talare. Engagerar sig för ett förnybart samhälle.

45.Hugo Larsson, civilingenjör och delägare av SaveBySolar, framgångsrikt solcellsföretag som riktar sig till större elanvändare.

46. Annie Lööf, partiledare Centerpartiet.

47.Kung Karl XVI Gustaf som installerat solceller på slottet och besökt självförsörjande villan i Skellefteå.

Luftsolfångare i Brån Foto Marcel Berkelder

48.Marcel Berkelder, civilingenjör maskinteknik, har sedan 1998 varit energirådgivare i Vindeln och har genom ExergiB(y)rån i byn Brån sedan 2000 avtal med Vindelns kommun om kommunal energi- och klimatrådgivning. Marcel Berkelder är också en uppskattad föredragshållare.
Rådgivningen skall bedrivas enl.gällande regler utfärdade av Statens Energimyndighet och syftar i första hand till att minska elenergi- och eleffektbehoven.
Regeringsbeslutet om omställningen till ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle innebär naturligtvis att även andra frågor om energi är aktuella och berättigande till kostnadsfria råd.
Kommunal energi- och klimatrådgivning finansieras av Energimyndigheten.
Marcel har 30 års erfarenhet av energirådgivning och är certifierad energiexpert. Marcel är en energirådgivare som lever som han lär och har minskat sin elanvändning i villan på olika sätt bl a med egenkonstruerade luftsolfångare och har en elanvändning understigande 5000 kWh.

Faras Azima vd Elskling

49.Faraz Azima, oförtruten civilingenjör från KTH och vd för Elskling, är avgörande för att många privatpersoner byter elavtal och därmed håller elbolagen på tårna.

50.Hanna Westerén, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att ”klimatslakt” är en rimlig beskrivning av M/KD-budgeten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.