Nr 1-10 under 2018

Charlotte Unger Larsson Foto Svensk Vindenergi

bland de 100 viktigaste för energi, klimat och miljö i Sverige.

1.Carlotte Unger Larsson vd och talesperson för Svensk Vindenergi. CUL har verkligen satt svensk vindkraft på kartan.

2.Lise Nordin energipolitisk talesperson Miljöpartiet som bl a genomfört en mycket viktig energiutredning för energianvändningen 2020 och framåt med krav på elbolagen.

3.Lennart Söder KTH har ett pågående forskningsprojekt på KTH där man simulerar hur en möjlig eleffekthöjning kan gå till. Slutsatsen är att det går att höja elkrafteffekten i de tio största älvarna med 3400 MW och totalt i alla älvar med 3900 MW. Det som behövs är att de flesta av dagens vattenkraftstationer får nya turbiner.

Dessutom måste svenska staten tar ett ansvar och styra upp denna effekthöjning då de olika elbolagen som äger kraftstationerna idag inte vill samarbeta. De ser bara till det egna bolagets ekonomi vilket hindrar maximalt effektuttag.

4. Johan Ehrenberg ETC energisk journalist och solcialist som säljer solel, installerar solceller, bygger solcellsparker och bygger flerbostadshus som är plusenergihus.

5.Isabella Lövin, klimatminister och miljöpartist. Isabella Lövin är en seriös politiker som också tog tåget till klimatmötet i Polen.

6. Ahmed Al-Qassam är en svensk miljövetare, miljöaktivist och debattör från Malmö. 2015 grundade Ahmed podcasten Miljöpodden och var ordförande för klimatorganisationen PUSH Sverige mellan 2016-2018. Arbetar idag som PR-konsult på Klimat- och Energiavdelningen på Westander PR-byrå.

7.Malin Forsgren, seniorkonsult på 2050 och Verksamhetsansvarig på Cleantech Östergötland.

”När jag återvände till Antarktis för tio år sedan kände jag inte igen mig. Det hade bara gått fem år men en av glaciärerna hade dragit sig tillbaka 200 meter. Landskapet var helt förändrat. Upplevelsen var en väckarklocka för mig. Klimatförändringen gick från att vara ett diffust hot om något som kommer sedan, till något konkret som redan pågick för fullt. Jag tänkte ”Herregud, kan vi få stopp på det här?!”

8. SVT-meteorologen Helen Tronstad, bestämde sig för att sluta flyga och istället åka tåg åka – ända till Thailand. Helen Tronstad är så orolig för jordens framtid och klimatförändringarna att hon har bestämt sig för att sluta flyga. – Vi har i många år vetat att vi måste sluta släppa ut så mycket koldioxid. Det är mycket prat men det räcker inte, det händer inget och det oroar mig, säger Helen Tronstad. Genom tåg kunde hon nå både Singapore, där en väninna för tillfället bor, och Thailand samtidigt som hon kunde uppfylla drömmen om att åka på den transibiriska järnvägen. Allt utan att behöva flyga.

9. Mikael Sundström”, Jordens Vänners ordförande: ”Klimatfrågan är en stor orosfråga för många och för oss är det fel när det finns intressen som utnyttjar denna oro”. Jordens Vänner delar därför ut Greenwashpriset. Vi uppmanar återigen att ni  nominerar till årets Greenwashpris.

Greenwashing är att framställa något som bättre för miljön än vad det i själva verket är eller leda uppmärksamhet från något dåligt till något som ser ut att vara bra för miljön.

10. Alexandra Cousteau grundade organisationen Blue Legasy International för att hjälpa människor att ta tillbaka ansvaret för haven och hjälpa till att skydda dem. Hon har också uppmärksammat vattenfrågor i över 100 prisvinnande kortfilmer som syftar till att inspirera människor att agera för att skydda vattnet i sina närområden.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.