Norrland brinner

Det har nog inte undgått någon att det är torrt i markerna.

Även klimatskeptikerna har nog börjat tänka att det kanske är en klimatomställning på G.

För tre månader sedan hade vi 1,2 m djupt snötäcke vid stugan följt av värsta översvämningen.

Nu är det så varmt och torrt att bönderna måste nödslakta.

 

För mig känns det som om mitt Norrland brinner.

Följande VMA publicerades igår gällande var det brinner mest i Sverige:

”VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats på flera håll.

I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, Jämtlands län.

Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

I Enskogen och Ljusdals kommun, Gävleborgs län.

Det brinner i och runtomkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

I Ängra och Ljusdals kommun, Gävleborgs län.

Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att  utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

I Trängslet, Dalarnas län.

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

I Kårböle, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Det brinner i skog och mark. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

I Härjedalens kommun i Jämtlands län.

Det brinner i Olingdal och Härjåsjön. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Källa: Sveriges Radio

 

Varför mitt Norrland?

För drygt två veckor sedan köpte jag och min fru några trädplantor i just Bispgården i Ragunda kommun. Vi handlade hos den lokale och mycket duktige trädgårdsmästaren i Bispgården. Det var hos honom jag tog fotot med fjärilarna. Han var då bekymrad över att hans fina häck med tujor var helt uttorkad och om Ragunda kommun skulle komma med bevattningsförbud.

För drygt 30 år sedan hade vi vår sommarstuga i just Enskogen i Ljusdals kommun. Enskogen är en mycket liten by med en liten sjö långt från större samhällen. Enskogen var en idyll där vi fiskade och badade. Kunde aldrig tro att det skulle brinna i Enskogen.

Jag befann mig 1974 på vinterläger och sköt med stora kanoner i Trängslet i Dalarna. Ja det var under två veckor av militärtjänstgöringen. Jag åkte då också en längdskidåkningstävlingen om tre mil med skidor tunga som slalomskidor. Skogsbrand i Trängslet? Knappast troligt. Det var ju på högre höjder mot norska gränsen och ganska glest med träd.

Ängra och Kårböle i Ljusdals kommun är två natursköna platser norr om Enskogen som jag dock bara passerat igenom.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Fjärilar hos trädgårdsmästaren i Bispgården.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.