Noll problem ersätta kärnkraften

Möjliga effekter för att ersätta kärnkraften

Det förs ofta fram från elbolagen och allierade hur svårt det är att ersätta kärnkraften.

Konstigt nog visar elbolagen aldrig fram dessa svårigheter i diagramform.

Därför vill jag visa hur lätt det kommer att bli att ersätta kärnkraften.

Under 2018 så var den högsta förbrukningen i Sverige den 28 februari mellan kl 8 och 9 på förmiddagen. Förbrukningen var 26 265 MW. Vindkraften producerade då 2470 MW vilket är ungefär 37% av installerad effekt. Enligt statistiken de senaste tre åren 2016 – 2018 när förbrukningen varit över 25 000 MW så har vindkraften producerat ganska bra. Som lägst 11% av installerad effekt i januari 2016.

Under åren 2012 – 2015 var förbrukningen aldrig över 25 000 MW. 2009-2011 var förbrukningen över 25 000 MW vid några tillfällen och då var minsta bidrag från vindkraften 13% av installerad effekt.

Svk räknar med 9 % av installerad effekt som bidrag från vindkraften vid toppförbrukning. Elnätet skall klara är ungefär 27 000 MW. För att det skall bli den förbrukningen så måste det vara väldigt kallt och samtidigt blåsa en hel del. Däremot ger elproducenterna mer än 27.000 MW redan idag.

För att ersätta de 1768 MW som försvinner när Ringhals 1 och Ringhals 2 försvinner kommer möjliga effekter om i bästa fall 59.216 MW att kunna användas.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

2 reaktioner på ”Noll problem ersätta kärnkraften

 1. Intressanta uträkningar Lars. Tyvärr ser du inte konsekvenserna klart. Med 10000MW solel och nästan 30 000 MW vindkraft installerat till år 2030 får vi ett gigantiskt eköverskott sonmartid, och självklart låga eller negativa elpriser. Alla solcellskalkyler går då åt pipan eftersom staten inte kommer att fortsätta att subventiobera ett överskott sommartid. Elnätsbolagen kommer också att differentiera eltaxorna med billig överföring sommartid och dyr taxa vintertid. Lika som man gör med fjärrvärmen. Problemet med effektbrist kommer att finnas kvar eftersom solen inte lyser klockan fem en kall januarieftermiddag. Det duger inte att elsystemet levererar tillräcklig 90 % av året, inte ens 98 % är okej. Vi skulle då ha ett elsystem som måste kopplas ner delvis under 8-10 dagar per år dagtid. Vilka områden ska kopplas ner? Lottdragning?

  1. Hej Kenneth!
   Roligt att höra från dig igen. Det är ingen fara med elöverskott från solcellerna på sommaren eftersom kärnkraftverken då automatiskt kommer att minska elproduktionen på sommaren då det blir för dyrt att hålla dem igång då. På sommaren producerar vindkraften inte lika mycket som på vintern varför det inte blir något problem med överproduktion. På sommaren är vattenmagasinen bara halvfulla varför ev överskott lätt kan styras dit. Om det ändå skulle bli ett tillfälligt elöverskott kan elen styras till industrin och till laddning av energilager i bilar och hushåll. Om det trots det ändå skulle bli ett överskott någon dag får vi skicka elen till Polen, Norge, Finland eller Tyskland etc.
   Som jag skriver måste sol och vind kompletteras med en kraftig utbyggnad av ny biokraft och befintlig vattenkraft med kraftigare turbiner.
   Elbolagen förlorar makt med den nya demokratiska energin och försöker blåsa upp oro för att elen inte ska räcka till på vintern.
   Kan du berätta för mig om den dagen när vi inte hade el i Sverige?
   Mvh
   Lars S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.