Mycket lönsam arbetsmarknadspolitik

Mitt i Sverige ligger den lilla byn Liden. Bredvid Liden ligger den ännu mindre byn Sillre. Detta är avfolkningsbygder. Här är det nästan omöjligt att få ett jobb. Huspriserna är extremt låga. Du kan köpa en sommarstuga på 70 m2 för 50.000 kr inkl 2000 m2 tomt. Du kan köpa en villa för 100.000 kr. Liden och Sillre ligger vackert belägna på Indalsälvens sluttningar. Liden har till och med en egen fin kyrka. Här är det ungefär lika långt till Sundsvall som till Jämtland.

I Liden bor grävmaskinisten Lars Livin. I Sillre bor mångsysslaren Therese Eriksson. I Jämtland bor ingenjör Raymond Sundin.

Under det senaste året har de tre, tillsammans med många andra, varit mycket sysselsatta i Liden. Det som hänt under det senaste året är bygget  av Jenliden uppe i bergen en halvmil utanför Liden. Raymond Sundin har jobbat som platschef för markarbetena och fundament-gjutningarna för vindkraftparken Jenliden. Raymond Sundin är nu klar med sitt arbete och arbetar med ett liknade arbete i Storlien i Jämtland.

Lars Livin har arbetat med grävningar och annat vid vindkraftparken. Just nu arbetar han tillsammans mad andra grävmaskinister för att snygga till vägsluttningarna inne i vindkraftparken.

Det är 23 vindkraftverk som just blivit klara i Jenliden. Vindkraftverken står glest för att inte bromsa varandra. Från den allmänna vägen har man byggt nya rejäla skogsvägar i området, sådana som klarar lastbiltransporter av 60 meter långa vingar. Man har dragit mycket kraftiga elledningar i marken till varje vindkraftverk. Man har transporterat lyftkranar som är 150 meter höga på dessa skogsvägar. Lyftkranarna har lyft upp de 128 meter höga vindkrafttornen i fem sektioner samt själva navet med växellåda och oljekylare. Lyftkranarna har lyft upp de tre 60 meter långa vingarna på varje torn.

Det blir alltså nästan 200 meter upp till högsta vingspets. Höjden motsvarar ett höghus med 72 våningar. Man har också installerat en 128 meter hög invändig trappa i varje torn samt en elektrisk invändig hiss! Det tog bara ett år och nu har man testat elkablarna och kört igång vindkraftparken.

Vindkraftparken har en toppeffekt på 79 MW. Det betyder 79.000 kW och det betyder att parken kan driva 39.500 stycken tvättmaskiner vid blåsigt väder.

Vad gjorde då Therese Eriksson 34 år, mer känd som Tessan, i Jenliden? Tessan drev redan innan Jenliden vindkraftpark påbörjades sitt kafe, loppis, bed and breakfast och företaget Allservice. Förutom att ta hand om sina sex barn, 2 till 12 år, och sina sex hästar har hon börjat köpa in diverse hus och villor vilket passade bra när alla vindkraftsarbetare ville ha någonstans att bo. Tessan har nu en liten fastighetsgrupp som sträcker sig längs Indalsälven från Bispgården via Sillre ner till Liden. För första gången på tolv år fick Tessan och sambon Rickard en barnfri helg i början av juni då hon överraskade honom med en resa till Stockholm med fint hotell, spa och restaurangbesök mm.

Även efter att vindkraftparken är i drift kommer det att finnas arbeten i parken. Service och underhåll måste utföras regelbundet och vägarna i området måste skötas och snöröjas. I vintras när det snöade som mest pågick snöröjningen dygnet runt.

Det har nu påbörjats en till vindkraftpark med 43 likadana vindkraftverk i Kråktorpet, inte så långt från Liden, som får en totaleffekt på 163 MW. Även denna mycket större park ska man bygga färdigt på ett år.

Det är för snabbt tycker Lars Levin.

Även i närliggande Nylandsbergen har påbörjats en vindkraftpark om 18 vindkraftverk med sammanlagd effekt om 68 MW.

Vindkraften bidrar också till bygdens utveckling genom bygdepengen. Företag och föreningar på orten kan söka bidrag från bygdepengen säger Lars Livin.

Vanligt folk i glesbygden får jobb genom vindkraften och landsbygden kan behålla macken och affären.

Södra Sverige får miljövänlig el.

Om du vill främja miljövänlig energi kan du köpa andelar i kooperativ, t.ex. http://svef.nu/

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Vindkraft i Jenåsen

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.