Mailkorrespondens med Vattenfall

Efter Tjernobyl

Varför ljuga. Det är mycket enklare att alltid säga sanningen.

Vattenfall Ringhals skriver på sin hemsida:

Vi har mer än 40 års erfarenhet av efterfrågad, klimatsmart och säker elproduktion.

Det vore mycket smartare av Vattenfall att skriva ”Vi har mer än 40 års erfarenhet av kärnkraft.”

Eftersom de skriver att elproduktionen är efterfrågad poppar första osanningen upp. Allmänheten betalar extra för solel, för vindkraftsel, för el från biokraftverk och för el från vattenkraft. Man betalar även extra för förnybar el vilket är ett samlingsnamn för sol, vind, biokraft och vattenkraft.

Det är en hel folkrörelse som betalar extra för sådan el.

Men jag har aldrig hört talas om att något elbolag annonserar så här: Du kan välja mellan kärnkraftsel för två öre extra per kWh eller vindkraftsel för tre öre extra per kWh.

Om jag skulle erbjudas något sådant skulle jag direkt börja tänka: Är Labero i farten?

Därför borde Vattenfall sluta med att skriva ”efterfrågad”.

Kärnkraftselen kallas klimatsmart. Klimatsmart är ett reklamuttryck påhittat av Vattenfalls reklamavdelning som kostar oss skattebetalare två miljarder per år.

Eftersom man inte kan kalla kärnkraft förnybar el var de tvungna att hitta på något.

Tyvärr är kärnkraft inte bra för klimatet. För varje producerad kWh kärnkraftsel från Ringhals släpper Ringhals ut två kilowattimmar rakt ut i havet. Havet värms upp. Vi har en klimatkris och havet behöver verkligen inte värmas mer. Det är inte heller bra för klimatet och miljön med alla dessa urangruvor som förgiftar lokalbefolkningens vattendrag och alla bearbetningsanläggningar för uran.

Det är inte heller så klimatsmart med alla dessa långtidslager för uran som sprängs ner i urberget.

Därför borde Vattenfall sluta med att skriva ”klimatsmart”.

Vattenfall skriver också säker elproduktion. Per definition vet alla att det finns en säkerhetsrisk gällande kärnkraft. Risken för härdsmälta är alltid närvarande. Vi har regelbundet stora olyckor gällande kärnkraften, nu senast år 2017, en mycket allvarlig olycka i Ryssland där Putin vägrar låta inspektörer komma för kontrollmätning av strålningen. Denna olycka kan ha varit värre än Tjernobyl men ingen obehörig får komma in i den delen av Ryssland.Vi hör dagligen i Sverige om hur tekniker gör stora misstag i Sverige inom alla områden. Det går nu att läsa på nätet om nästan alla svenska läkarbesök på grund av slarv från ett svenskt företag. Du kan läsa om fru Svensson som förra veckan tog ut sitt pessar eller om herr Larsson som igår var hos läkare Swedenhielm som stoppade in fingrarna i herr Larssons stjärt för prostatakontroll. Doktor Swedenhielm skrev också på nätet: Herr Larsson har hemorrojder och behöver operation snarast. De hänger ut.

Svensken tror alltid att svenska tekniker är så mycket duktigare än japanska och ryska tekniker. Tyvärr är så inte fallet. Vi kan få en härdsmälta vilken dag som helst.

Gällande säker elproduktion är det endast kärnkraften av alla energislag som kan orsaka elavbrott i Sverige. Inte solkraft, inte vattenkraft, inte vindkraft och inte kraftvärme.

Anledningen är mycket enkel. Inget av kraftslagen vind, sol, vatten eller biokraft är särskilt stort per enhet. Där pratar vi om några kW upp till som mest 500 MW. De största är vattenkraftturbinerna som ger som mest uppåt 500 MW. Men där har vi en mycket enkel teknik. De bara snurrar och snurrar. Inget allvarligt händer på flera tusen år.

Kärnkraftsreaktorerna är stora. De producerar mellan 850 och 1450 MW per styck. Reaktorerna är mycket instabila, jämför atombomb, varför vi i Sverige har hundratals incidenter per år när reaktorerna tvingas nödsstoppa.

Det räcker med ett nödstopp som kommer lite olägligt för att vi ska ha ett mycket stort elavbrott i Sverige typ som i serien ”Nedsläckt land” på SVT. Serien sänds i sex avsnitt under de närmaste dagarna vid 22-tiden.

Därför borde Vattenfall sluta med att skriva ”säker elproduktion”.

Jag kommer nu visa min skriftväxling med Vattenfall Ringhals gällande en av dessa incidenter.

Det är väldigt tydligt att Vattenfall har en mycket avslappnad attityd till risken för olyckor och allmänhetens frågor om Vattenfalls nödstopp. Informationen till allmänheten gällande nödstoppen tycks ligga i en väl dold skrivbordslåda.

En högt kvalificerad person som är anställd för att bevaka kärnkraften i Sverige skrev till mig i ett mail häromdagen, gällande det nödstopp som Anna Collin nedan skriver om, att hen inte kunde hitta någon info på NordPool om nödstoppet: ”Jag hittade inget på Nordpool.” .

Anna Collin Vattenfall

Jag fick ett mail från Ringhals:

Hej Lars,

Jag läser i det utskickade nyhetsbrevet om en påstådd olycka som skulle inträffat på Ringhals morgonen den 14 februari. Detta påstående stämmer inte. Anledningen till att Ringhals 1 gick ner i produktion var ett planerat, rutinmässigt ventilprov.

Du är välkommen att kontakta mig nästa gång du noterar att någon av anläggningarna i Ringhals eller Forsmark går ner i effekt, för besked om orsak. Vanligtvis handlar det om inplanerade och schemalagda prov av olika slag.

Med vänlig hälsning

Anna Collin

Presschef/Media Relations Manager

Hej Anna!

Roligt att du hör av dig. Tack för ditt mail. Du är presschef på Vattenfall. Jag har en fråga till dig. Du skriver:

”Jag läser i det utskickade nyhetsbrevet om en påstådd olycka som skulle inträffat på Ringhals morgonen den 14 februari. Detta påstående stämmer inte. Anledningen till att Ringhals 1 gick ner i produktion var ett planerat, rutinmässigt ventilprov.

Du är välkommen att kontakta mig nästa gång du noterar att någon av anläggningarna i Ringhals eller Forsmark går ner i effekt, för besked om orsak. Vanligtvis handlar det om inplanerade och schemalagda prov av olika slag.”

Det finns ett litet problem Anna. Det rör sig om gissningsvis 50 till 100 tillfällen per år när någon av de åtta reaktorerna ”tappar effekten plötsligt”. Ibland tycks det handla om det du säger men ofta handlar det om att operatörerna tvingas nödstoppa reaktorn av en eller annan allvarlig ledning.

Varje gång operatörerna nödstoppar en reaktor finns det en liten risk att någonting allvarligt hänt.

Någon gång när operatörerna nödstoppar en reaktor finns det en mycket liten risk att vi har en olycka som motsvarar Tjernobyl.

När det händer har du bråttom. Om du då tänkt din en lugn stund på toaletten kan jag garantera dig att det är ditt livs största misstag om du först drar upp byxorna innan du springer ut.

Jag representerar allmänheten. Det tog dig ca en vecka från att jag såg senaste ”nödstoppet” till dess du mailade mig. Tror du på fullt allvar att jag, när jag ser ett nödstopp, ska maila dig för att få ett besked efter en vecka. Vid det laget, om det är allvar, är det inte bara du som står med byxorna nere.

I genomsnitt tittar jag 5-10 gånger per dygn på effektproduktionen från kärnkraftverken. När effektproduktionen sjunker plötsligt för en reaktor står det oftast ”normal rutindrift” på Vattenfalls hemsida för Ringhals. När man då hör sig för är det ingen som vet någonting.

Hur vore det om ni på Vattenfall, istället för att berätta om ”något barnbarns födelsedag” på Vattenfalls informationssida gällande reaktorernas drift, istället faktiskt skriver att att ni ska genomföra ett rutinmässigt ventilprov med datum och då menar jag inte på något undangömt ställe utan just där effekterna för R1, R2, R3 och R4 står.

Då vet jag och andra med mig att det förmodligen finns en naturlig förklaring när effekten går ner.

Om du inte tar riskerna på allvar, vad säger du då till dina barn och barnbarn, den mycket tråkiga dagen när hela Göteborg är radioaktivt nedsmittat?

Bara så att du vet kommer jag att publicera vår korrespondens så att allmänheten får information om hur det står till, oavsett om du svarar på mitt mail eller ej.

Med vänliga hälsningar

Hej Lars,

Tack för ditt mail. Du är välkommen att publicera mitt svar till dig: att fakta kommer fram i sammanhanget är nog en fördel så att ingen oroas i onödan av en påstådd olycka. Det handlade alltså om en planerad nedgång för ventilprov, något som görs regelbundet.

På Nordpools hemsida finner du den information som delges marknaden, där kan man även läsa orsak till ev nedreglering eller produktionsförändringar.

För ordningens skull: jag är presschef för Ringhals kärnkraftverk, inte för Vattenfall.

Med vänlig hälsning

Hej Anna!

Roligt att du svarade på mitt mail.

Jag känner att du nu fått en lite defensiv hållning. Du skriver också ”att fakta kommer fram i sammanhanget är nog en fördel”. Att du skrev nog: Betyder det att det ibland är en nackdel att fakta kommer fram?

Du kommer nog inte svara på den frågan heller på samma sätt som du undvek svara på mina andra frågor. Du upprepade endast det du skrev i ditt första mail.

Allmänheten hittar till Ringhals hemsida men allmänheten hittar inte en av Nordpools undangömda sidor.

Jag skrev till dig: ”Hur vore det om ni på Vattenfall, istället för att berätta om ”något barnbarns födelsedag”  på Vattenfalls informationssida gällande reaktorernas drift, istället faktiskt skriver att att ni ska genomföra ett rutinmässigt ventilprov med datum och då menar jag inte på något undangömt ställe utan just där effekterna för R1, R2, R3 och R4 står.”

Jag får absolut känslan av att ni inte gör detta för att ni inte vill oroa folk och för att folk inte ska se hur ofta det blir avbrott i driften av olika slag. Att ni skriver rutindrift när halva eller hela reaktorns effekt försvunnit anser inte jag att det innebär ”att fakta kommer fram i sammanhanget”.

Emotser svar på mina frågor.

Även tacksam om du kan maila mig ett personligt foto.

Med vänlig hälsning

Hej Lars,

Jag uppfattade inte att frågor ställdes.

Ringhals har inget att dölja eller undanhålla allmänheten. Vi har som ambition att alltid rapportera förändringar i produktionen på vår hemsida, dessvärre gjordes inte det vid det planerade ventilprovet den 14 februari vilket vi beklagar.

Med vänlig hälsning

Anna Collin

Presschef/Media Relations Manager”

Vattenfall lägger miljarder kronor på reklam varje år men har inte råd med enkel information.

Varför?

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.