Energimarknadsinspektionen med Löjliga familjen och lyteskomik

Jag närvarade idag den 3 september på en konferens med Energimarknadsinspektionen(Ei fyllde 10 år). Det var uppskattningsvis några hundra inbjudna.

Konferensen var så extremt tråkig. Generaldirektör Anne Vadasz Nilsson inledde och presenterade Ing-Marie Olofsdotter som i sin tur presenterade Ei:s 10-åriga historia.

 Lyteskomik

Det var nog inte meningen men när Ing-Marie berättade om hur Ei avknoppades från Energimyndigheten 2008 genom att en avdelning på Energimyndigheten fick bli Energimarknadsinspektionen använde hon ett filminslag där en  en anställd på Energimyndigheten uttalade sig om avknoppningen. Den anställde var en ytterst korpulent person som totalt superavslappnat(nästa steg koma) och med ett hela tiden  45 graders lutande ansikte(går inte beskriva på annat sätt)berättade att det inte blev någon förändring alls när han kom till jobbet dagen efter bildandet av Ei och allt var som vanligt.

Många skrattade åt honom.

Efter en stund visade Ing-Marie ett till klipp med den superavslappnade mannen där han uttalade sig igen om något och folk skrattade igen åt honom.

Jag undrar om mannen egentligen tycker att det var så roligt att bli skrattad åt. Arbetar han kvar på Ei? Lever han?

Att råka se ut som den korpulente superavslappnade mannen och blir skrattad åt tycker jag är väldigt nära lyteskomik.

 

Panelen

Panelen bestod som vanligt av den löjliga familjen: Ibrahim Baylan, Anne Vadasz Nilsson(Ei), Ulla Sandborgh(Svk)  och Magnus Hall(Vattenfall). De deltar alltid i sådana sammankomster.

De bjuds in för att de kan prata länge och omsorgsfullt om ingenting. Med illa dold förtjusning berättade moderatorn att dessa fyra utsetts av Veckans Affärer till de fyra mäktigaste i Energisverige och de fyra blev så glada och stod länge och babblade om vem som var mäktigast. Tydligen var Magnus Hall mäktigast. Det var lite sandlådekänsla över det hela.

För att få lite internationell touch ingick Per-Olof Granström CERRE och Riku Huttunen Finland i panelen men alla pratade svenska.

Någon i panelen sa en enda sann sak till åhörarna: De flesta av er är ju lobbyister.

Någon berättade om elnätsupproret 2009 som startades av företagare i Gnosjö. Gnosjöfolket sa: Lägg ner Ei!

Det hade kanske varit lika bra. Ei fungerar bara som ett alibi men gör ingen nytta.

Ei ska övervaka marknaden men  marknaden gör som den vill ändå. Ei är en push-over.

Ingen i panelen sa något vettigt men Ibrahim Baylan berättade faktiskt(det var lite rörande) att han när han var ny som energiminister inte fattade nånting av vad de sa när han åkte runt och träffade energibranschen.

När jag lyssnade på Ibrahim Baylans ord om min lilla ”kupp” insåg jag plötsligt(precis som när det lilla barnet inser att kejsaren är naken) att Baylan fortfarande inte förstår annat än vad energibranschen ”förklarat” för honom.

Magnus Hall sa att han tycker om Energiöverenskommelsen. Det kan man förstå då den går att tolka som man vill. Det är ett MÅL med 100 % förnybar el men kärnkraften får vara kvar.

Det är så tydligt att makten(här representerat av Magnus Hall) aldrig frivilligt kommer att släppa ifrån sig något. Staten betalar(dvs vi konsumenter) men de gör som de vill. De pratar fint om ”Energiomställningen” men det är bara prat. De fyras gäng pladdrade på som vanligt. Tror inte jag hört så mycket luft någon gång.

Inser att förändringen aldrig kommer att komma från staten eller ”energibranschen”. De lever ju på att krångla till det för konsumenterna.

Till en sån här konferens bjuds som vanligt bara in  talare från den ”godkända”energibranschen och de statliga ”godkända” tjänstemännen. Inga oberoende bjöds in. Vi konsumenter betalar. För att det skulle kunna ske någon förändring att tala om måste ”energibranschen ” förbjudas från att delta i den här typen av konferenser.

Förändringen av energimarknaden kan tyvärr bara komma från privata initiativ och granskningen av makten.

Var det ingen som sa något vettigt? Vadasz pratade om förbrukarflexibilitet men det kändes som ett mantra, en hemläxa.

Baylan sa en vettig sak: Satsa på förenklingar. Men det vill inte ”Energibranschen”. Enkelhet försämrar  vinsterna.  Krånglet inom elområdet ger stora vinster och ger tiotusentals onödiga  jobb i ”energibranschen”.

Ramlade igår av en händelse på ett PR-företag som har fyrtio högutbildade anställda som enbart arbetar med PR för energibranschen. Det här företaget är bara ett av många.

 

Min lilla kupp

Det var möjligt att elektroniskt via mobilen ställa anonyma frågor till förmiddagens och eftermiddagens panel, bestående av ett tiotal personer.

Jag ställde samma fråga till alla personerna men med olika ordvändningar.

Kuppen fungerade. Moderatorn berättade att väldigt många(=jag) hade ställt frågor om att ta bort de fasta nättaxorna. Vad tyckte då de olika paneldeltagarna om att omvandla de fasta nättaxorna till rörliga taxor.

Svaren var otydliga. Många förstod inte syftet och Baylan sa att vi inte ska pilla i detaljerna.

Men en av paneldeltagarna förstod mycket väl frågan. Det var Magnus Hall. Han är inte är dum.

Han vet att energibranschen förlorar  ekonomiskt på att konsumenterna får enklare elräkningar och att konkurrensen ökar samt att eleffektbehovet därmed minskar. Vattenfall förlorar då sina gamla fördelar på marknaden. Magnus Hall sa direkt att det inte är bra att omvandla fasta kostnader till rörliga. Han sa att de fasta taxorna ska öka och de rörliga minska.

Han vet att enbart rörliga taxor ökar energieffektiviseringen(folk spar mer energi om de därefter får billigare elräkning). Energieffektiviseringen minskar effektbehovet och Magnus Hall vet att vinsterna i energibranschen minskar om effektbehovet minskar och  transparensen ökar.

 

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Denna kraftkälla förlorar på rörliga nättaxor(Ringhals Vattenfall)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.