LIDL klimatbäst av livsmedelsbutikerna

Sveriges livsmedelsbutiker måste bli mycket bättre gällande klimatomsorgen. SunToEarth har genomfört en noggrann undersökning av hur livsmedelsbutikerna minskar sin påverkan på klimatet.

Bäst är LIDL som bland annat har en bra livsmedelshantering för att minska matsvinnet i butik. När bäst före datum närmar sig sänker LIDL priset med 30% och dagen före sänks priset med 50 % eller mer. Det märks att LIDL har en genomtänkt policy för detta.

Både WILLYS och ICA MAXI sänker priset till hälften på sista förbrukningsdagen men varorna läggs pliktskyldigast på en undanskymd plats huller om buller. Särskilt gällande ICA MAXI går de prissänkta varorna oftast inte åt utan de slängs.

Vid överflyttning av kylvarorna är det mer regel än undantag på ICA MAXI att kylvarorna får ligga framme på en vagn någon timme innan de slängs ner i halva-priset-lådan.

Gällande livsmedelsbutikernas utformning och energianvändning leder LIDL stort över ICA MAXI och WILLYS genom att LIDL har ungefär hälften så stor energianvändning för uppvärmning och ventilation. Anledningen är främst att LIDL använder lokalens volym så mycket bättre genom sin lägre takhöjd och halverar därigenom sin energianvändning.

Även gällande användningen av inköpt el leder LIDL då de endast köper in förnybar el. LIDL har dessutom som policy att installera solceller på taken till alla nybyggda butiker.

Sammanfattningsvis vinner LIDL klimatkampen på knockout!

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.