Lennart Söder har så rätt

Sverige är uppdelat i fyra elprisområden: SE1, SE2, SE3 och SE4. SE1 är norra Norrland, SE2 är södra Norrland, SE3 är Mellansverige och SE4 är sydligaste Sverige.

Den 30 september är elpriset i genomsnitt över dygnet på spotmarknaden NordPool i alla fyra elprisområdena SE1, SE2, SE3 och SE4 exakt detsamma: 34,9 öre/kWh. Den 30 september blåste det rejält. Elen från vindkraften kunde då distribueras över hela Sverige, även till SE4. Därav samma pris. Det lägsta priset styr spotmarknadspriset.

Den 1 oktober dvs idag blåser det inte så mycket.

Idag den 1 okt är dygnspriset på spotmarknaden NordPool samma  på de tre nordligare områdena SE1, SE2 och SE3 det vill säga 49,6 öre/kWh. Det lägsta priset styr spotmarknadspriset men då det finns mindre el från vindkraften trycks priset inte ner lika mycket.

Vad händer då när det finns mindre el från vindkraften? Eftersom transporten av el från norr där vindkraften är mer utbyggd kostar mer ju längre transportsträckan är, blir det så att den idag mindre elmängden främst säljs i norr och i Mellansverige.  Det säljs inte mycket vindkraftsel i sydligaste Sverige idag och inte heller vattenkraftsel på grund av transportkostnaderna.

Vilken sorts el säljs då idag i sydligaste Sverige, i SE4? Ja vad har vi förutom vattenkraft och vindkraft? Vi har då bara kärnkraft. I SE4 styr som vanligt det lägsta priset spotmarknadspriset och idag har vi bara kärnkraftsel i SE4.

Vad är då priset idag i elprisområde SE4? Dygnspriset på spotmarknaden NordPool är idag i elprisområde SE4 60,5 öre/kWh.

Priset för kärnkraftselen är således idag 60,5 öre/kWh. Vindkraftselen kostar idag 49,6 öre/kWh. Om det blåser mer sjunker priset på vindkraftselen och då sjunker automatiskt priset för kärnkraftselen.

Ägarna till kärnkraften vill därför av naturliga skäl att det dels är vindstilla året om och dels att vindkraften läggs ner.

Elkonsumenterna vill därför att det blåser bra och att vindkraften byggs ut rejält.

Vilka är ägarna till kärnkraften? Det är främst Vattenfall, EON och Fortum och i någon mån Skelleftekraft.

Varför bojkottar då inte elkonsumenterna den dyra elen från kärnkraftsägarna? Därför att de inte vet om detta då Vattenfall, EON och Fortum satsar enorma reklampengar på sin miljövänliga image.

 

Det som är ytterligare intressant är att under hela den varma sommaren, när det blåste lite och vattenkraften sparade på dropparna, låg spotpriserna runt ikring 60 öre/kWh.

Man kan därför utan någon doktorsexamen ana att kärnkraften kostar 60 öre per kWh eller mer eftersom både vindkraften och vattenkraften pressar ner priserna när det finns överflöd av vind och vatten.

Vi kommer att få se denna prisbild med priser över 60 öre under kommande vinter så snart det blåser mindre och så snart vattenkraften inte räcker till.

Ju mer vi bygger ut vindkraften desto lägre kommer spotpriserna och därmed konsumentpriserna att bli.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Billig vindkraft från Bjärtrås

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.