Landsorg

Husum eleffektiviserar och stänger en pappersmaskin i år. Foto Metsä

De fina grabbarna på elbolagen, energibolagen, Svenska kraftnät och storindustrin har nu landsorg.

De otacksamma elabbonenterna vill inte längre ha så mycket el trots all fin reklam. Elförbrukningen fortsätter, sedan 15 månader tillbaka, att minska med ca 2 %.

Om elabbonenterna fortsätter minska sin elanvändning tvingas de fina grabbarna stå ut med lägre löner och sämre tjänstebilar – det vore förskräckligt.

De senaste tolv månadernas elförbrukning i Sverige ligger 2,05 % lägre än samma månader under 2017/18. Under maj 2018 till och med april 2019 var elförbrukningen 136,2 TWh medan den under samma månader året innan låg på 139,0 TWh. Det är en minskning med 2,8 TWh.

Anledningen till den minskade elanvändningen är fokus på klimatfrågan, högre elpriser, energieffektivisering och installation av solceller. Fortsätt spara el! El är en för viktig energikälla för att användas på fel sätt. Till maskiner, värmepumpar och LED-belysning är el helt ok men totalt tabu för halogenlampor och direktel. I direktel inräknas elelement men också elektrisk golvvärme, elektrisk handdukstork, elektrisk markvärme, elektrisk varmvattenberedare och elpannor. All direktel kan ersättas med vattenburen värme från värmepump eller fjärrvärme. Välj bergvärmepump och inte någon luftvärmepump. Luftvärmepumpar fungerar som direktel när det är kallt.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.