Klimatförändringarna stänger pappersmassefabrik

På sin hemsida skriver Stora Enso:

As a renewable materials company that minimises waste, Stora Enso operates at the heart of the bioeconomy and contributes to a circular economy. Sustainable forest management secures the availability of our renewable resources, protects biodiversity, and helps combat global warming.

 

Detta stämmer inte så bra med vad som händer på Stora Ensos bruk i Nymölla.

 

Sommarens torka blev för svår.

Stora Ensos bruk i Nymölla har nu halverat produktionen på grund av de långa vattennivåerna i Ivösjön. Det rapporterar Kristianstadsbladet.

Enligt P4 Kristianstad har en pappersmaskin i pappersbruket och en linje i massafabriken stängts under måndagen. Hur länge driftstoppet pågår beror på vädret.

– Vi kommer att bevaka vattenståndet timme för timme, dag för dag tills vi bedömer att vi kan sätta igång produktionen igen, säger Michael Lindemann, fabrikschef vid Nymölla, till Kristianstadsbladet.

 

Miljöproblemen har diskuterats tidigare.

Den 23 april 2018 skrev Andreas Vos, Åhus Maritima Sällskap:

Nymölla EN ALGFABRIK AV OANADE PROPORTIONER.

Företaget säger att man inte detekterat några miljögifter i sedimenten längsmed tubens sträckning. Då är det mycket märkligt att SGU:s undersökning visar på förhöjda miljögifter i hela området kring Nymölla. Vid deras undersökning har man tagit prover på ett få tal organiska ämnen och ett fåtal miljögifter alltså inte ens en procent av det som kommer ut av dessa10000-tals kemikalier och 1000-talet läkemedel ihop med företagets miljögifter.

Fast undersökningen är liten är den en stor markör för att hela området är ett problemområde. Återigen säger företaget inget om hur de tänkt lösa problematiken kring miljögifterna som antagligen finns i TUBEN som är flera kilometer lång och som ska tas upp utan undersökning eller riskbedömning för Hanöbukten.

Sedan undrar man hur företag och reningsverk tänker när allt avloppsvattenblandas och värms med 30 gradigt vatten. Cyanobakterier och alger frodas i kemikalier och värme. Ska man lyssna till rådande forskningsläge som säger att kväve och fosfor ligger bakom övergödningen så kan man undra vad som händer när man blandar detta med cyanobakterier och alger.

Företaget har alltså konstruerat en flera kilometer lång algfabrik som är igång året runt.Hanöbukten brottas varje år med algblomning. Var börjar den? Kan det vara på grunt vatten kustnära vid utsläppen? Kan två flera kilometer långa tuber somportionerar ut röran i hela bukten vara en bidragande orsak?Nymölla tar de tre översta platserna som mest förorenande bruk i Stora Enso-koncernen. Detta vad gäller utsläpp till vatten. Absolut största punkt utsläpp av COD, plats nr 2. Topp placering, nr 1, vad gäller mest COD utsläpp per producerat ton massa och papper. Plats nr 3 vad gäller mest kväve utsläpp per ton producerad massa och papper. Detta till trots både myndigheters och företagets ansträngningar i kvävefrågan. Guld, Silver, Brons i föroreningsliga.

Hanöbukten lider, fisken är sjuk, bottendöd och död fisk på grunt vatten och algblomning med farliga cyanobakterier. Trots detta tycker företaget att man uppnår alla miljömål och klappar sig på ryggen med sin Svanenmärkning men faktum är att hade svanarna druckit avloppsvattnet som kommer ut hade de antagligen dött. Blir sjuka och dör gör de möjligen ändå i giftalgerna som ökar för varje år.Vi värnar så klart om företagets 500 talet anställda som har barn och barnbarn och som bor och lever vid Hanöbukten. Hur resonerar företagskoncernen gentemot dom? Kan vi inte bo och leva längs med kusten för att den är förstörd handlar det om miljardbelopp i förluster. Ingen kustturism,näringsliv på land och på hav blir lidande, värdet på bostäder går ner,kostnader för människor som blir sjuka, fisken blir oätlig osv osv.

Vad tror företaget? Ställer man dessa faktum mot varandra vem tror ni får stryka på foten? Det handlar om er egen överlevnad. Bättre kan ni, lev upp till er märkning och ge svanarna ett friskt vatten att simma runt i och era anställda en trygg framtid. Våra barn och barnbarn kommer aldrig att förlåta oss om vi inte gör något.

Andreas Vos, Åhus Maritima Sällskap

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Reklamfoto från Stora Enso

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.