Kärnkraftsolycka vid Ringhals

Fejkbild Ringhals
Vattenfalls ledning vill inte säga hur stora radioaktiva utsläpp som skett men stora mängder radioaktiv ånga från en av turbinerna har släppts ut.
I fredags den 21 december kl 17.05, direkt efter att de flesta avslutat sitt arbete efter den långa sista arbetsveckan för året och när alla är extra trötta, hände det som inte får ske.
Ringhalsledning säger att det inte finns någon omedelbar fara för befolkningen i området men kan inte säga den exakta anledningen till varför läckaget kunde ske men meddelar att ett kraftigt ångläckage på en av turbinerna vid Ringhals 2 plötsligt läckt ut. Ringhals 2 är den äldsta av Ringhals kärnkraftverk och ska stängas av mot slutet av nästa år dvs i slutet av 2019 av ekonomiska skäl.
Oroliga kan, trots att det inte är någon omedelbar fara enligt Vattenfall, köpa jod på närmaste apotek.
På grund av olyckan nödstoppades ena turbinen på Ringhals 2 och 466 MW elkraft försvann på ett ögonblick.
Vattenfall kan inte säga hur lång tid reparationerna kommer att ta men en av kärnkraftsteknikerna säger att det borde bli klart på en månad. Vattenfall vill inte heller svara på frågan om varför olyckan först mörkades?
Några personskador har dock ännu inte rapporterats.
Ingen på Vattenfall vill heller kommentera vilken ersättning arbetarna som tvingas reparera den radioaktiva turbinen under jul och nyårs-helgerna kommer att få.
SunToEarth har sökt vd Magnus Hall som tyvärr avböjer att kommentera olyckan.
Typiskt Vattenfall – Inte mörkt men lamporna tända
Frågan är om det är någon ide att driva det utslitna kärnkraftverket Ringhals 2 vidare?
Olyckan väcker också frågan om hur det svenska samhället ska kunna skydda sig mot de regelbundet återkommande plötsliga effektavbrotten från kärnkraften. Tänk om även Oskarshamn 3 också gått sönder.
Då hade södra Sverige fått fira jul vid stearinljus.

Imorgon på juldagen tisdagen den 25 december kl 17.05 kommer vindkraften i Sverige producera ca 3.500 MW elkraft enligt vindkraftprognosen och det kan man lita på då det är mycket liten risk att 4.000 vindkraftverk går sönder samtidigt.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.