Kåbergers senaste

Urdrag urTomas Kåbergers senaste artikel i ETC:

”Solen levererar när den behövs mest

Elpriset i Sverige har den senaste tiden varit högre än på nästan tio år.

En anledning är att det kommit lite nederbörd och därmed inte kan produceras så mycket vattenkrafts-el i Norden. Men det beror också på att fransk kärnkraft haft sina sämsta år under 2000-talet de senaste två åren. Oplanerat bortfall av 100 TWh fransk kärnkraft, och lite nederbörd i Norden har bidragit till mer koleldning, och att priset på kol och utsläppsrätter och el i Europa stigit.

Vatten i de stora magasinen högt upp i fjällvärlden är värdefullt. När det blåser, och vindkraften producerar 20-30 procent av landets el, sjunker elpriset några öre per kWh, då sparar man vatten där för att istället använda det när priset senare blir högre. Men med mer vatten kvar tack vare vind-elen blir utbudet större och priset lägre också senare.

Sol- och vind-el sänker därmed inte bara priset för elkunderna när solen skiner och vinden blåser.

Här är all sol och vind-el omedelbart bra för elkunderna.

Ägarna av de andra elverken tycker inte det är kul när elpriset blir lågt. Elverk som använder kol, gas, uran eller olja för att producera el ogillar naturligtvis varje stund då elpriset blir så lågt att de inte kan tjäna pengar på att förbruka bränslen och producera el.

Ett exempel på hur vilseledande argumenten mot sol- och vind-kraften visat sig vara i verkligheten ser man i den Tyska utvecklingen. Också där talade många om att solelen krävde lagring och att lagring skulle bli viktig och värdefull. Men just nu är det tvärt om – trots att solelen ibland svarar för halva elkonsumtionen i landet. Förklaringen är enkel: solen behöver inte lagras därför att den levererar på dagen då efterfrågan är som störst.

Även i Sverige skulle vi kunna bygga ut solel så att vattenkraftens reglerkapacitet bytte roll från att spara vatten på natten och producera el på dagen, till att spara vatten på dagen och producera el på natten. Det skulle betyda drygt 10 GW solel, drygt 30 gånger mer än de 0,3 GW som fanns i början av 2017

Att ha balans mellan produktion och konsumtion i elnäten är viktigt. Elsystemet fungerar inte om man inte har det. Men att det är viktigt betyder inte att det är svårt eller dyrt.

Vattenkrafter är en fin resurs för att klara balansen i Norden. Kraftvärmeverken kan elda biobränslen och producera el när det är lönsamt och konsumera el när elen är billigare än bränslen.

Otydliga och vilseledande argument om att sol och vind skapar balansproblem har fördröjt investeringar och bidragit till att vi nu har höga elpriser.

Om Sverige detta soliga år med lite regn hade haft mer solceller som givit fler TWh solel som kompenserat för bristen på regn, så hade alla kunder haft billigare el och de gamla energibolagen mindre intäkter.

Så, när du ser att ett hus med solceller på, så gläds åt att de som bor där inte bara sänker sina egna elkostnader. De sänker elpriset och därmed också din elräkning.

Tomas Kåberger ETC”

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

 

Fotot: Svenska solceller Windon i Askersund

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.