Jag hade fram till igår ändå ett visst förtroende för Ebba Busch Thor

Vi står idag inför en klimatkatastrof på grund av vår användning av främst kol och olja. Men Sveriges kärnkraft släpper idag ut 100 TWh värme direkt ut i havet vid våra kuster vilket höjer vattentemperaturen, CO2-halten  och förvärrar klimatkrisen.

 

Plötsligt meddelade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) igår att Kristdemokraterna gärna ser fler kärnkraftverk i Sverige.

– Snarare än att Sverige stänger ner två reaktorer som det nu finns plan på, ska vi se till att de kan uttjäna sin fulla livstid och kanske se till att vi får fler och nya kärnkraftverk i Sverige.

En språklig anmärkning: Om hon vill ha fler och nya kärnkraftverk i Sverige, betyder det att några av kärnkraftverken som hon vill ha är begagnade?

 

KD:s energipolitiska talesperson Penilla Gunther sa:

– Jag anser att förslaget inte är förankrat. Ingen har satt något stoppdatum för kärnkraften men det ska inte satsas några statliga pengar på ny kärnkraft, sade hon.

Penilla Gunter har delvis rätt. Det ska inte satsas några statliga pengar på ny kärnkraft men det finns ett stopp för kärnkraften då energiöverenskommelsen säger 100 % förnybar el till år 2040. Kärnkraft är inte förnybar el! Så när vi har 100 % förnybar el (senast 2040) finns det inte plats för kärnkraft.

 

Martin Kits, presschef hos Ebba Busch Thor (KD) säger:

– Vårt verkställande utskott har sagt, att vi inom ramen för energiöverenskommelsen behöver se om det finns sätt att se till att de två reaktorer som planeras stängas ned får tjäna sin fulla livslängd.

 

Kristdemokraterna har skrivit på den partiöverskridande energiöverenskommelsen 2016.

Där står mycket tydligt att vi ska ha 100 % förnybar el 2040.

Kärnkraft är inte förnybar el.

 

Om Ebba Busch Thor ska fullfölja energiöverenskommelsen och samtidigt bygga ny kärnkraft måste hon vara syrra till stålmannen.

Planeringstiden och byggtiden för ny kärnkraft ligger vid 20 år.

Om KD vinner valet och direkt beslutar sig för ny kärnkraft så är denna kärnkraft klar att producera el tidigast 2038.

Om KD samtidigt följer energiöverenskommelsen får  denna kärnkraft maximalt två års drifttid då den måste avvecklas 2040 eftersom vi från 2040 endast ska ha förnybar elenergi.

 

Vattenfall(som äger de två aktuella reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2) har via sin kärnkrafthök till vd Magnus Hall sagt att dessa reaktorer inte lönar sig och måste avvecklas. Detta har Magnus Hall upprepat så sent som i våras. Han har, trots sin kärnkraftsvurm, sagt att vindkraft är lönsammare.

 

Alla känner idag till detta faktum. Vindkraft är idag mycket mer lönsamt än ny kärnkraft. All förnybar elproduktion är idag mycket lönsammare än ny kärnkraft.

 

Det står mycket klart för mig idag.

Ebba Busch Thor är inte bara okunnig.

Hon omger sig också med okunniga rådgivare.

 

Det enda parti som håller med henne i denna fråga är folket med järnrören.

 

Ebba Busch Thor är för mig ingen partiledare.

 

Hon är närmast en politikerbroiler. Hennes enda yrkeserfarenhet efter Livets Ords skola är plankstrykning.

 

Centerpartiets Annie Lööf är nästan lika ung men hon är ändå utbildad jurist.

 

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Fotot: Ebba Busch Thor Kristdemokraterna

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.