Idiotiskt stödsystem för solceller

Hur ska vanligt folk kunna förstå stödsystemet för solceller när inte experterna förstår.

Varken Skatteverket, Boverket, Länsstyrelsen,Energimyndigheten, Miljö- och Energidepartementet, branschorganisationen Svensk Solenergi eller politikerna förstår.

 Jag har under en tid försökt förstå hur systemet för solcellsstöd är uppbyggt men det är inte lätt.

Några av mina vänner som är energispecialister förstår inte heller delar av systemet.

 

Det man inte ska göra är att ringa skatteverket och fråga för personalen förstår inte. Det man bör göra är att läsa själv på Skatteverkets hemsida.

Självklart förstår inte folket på Boverket men det är inte överraskande.

På Energimyndigheten har man koll på vissa bitar men inte allt.

Länsstyrelsen känner endast till kötider  och liknande gällande investeringsbidraget.

Organisationen Svensk Solenergi är inte till mycket hjälp.

Den mest insatte på  Miljö- och Energidepartementet Lars Guldbrand känner till en del men säger till mig när frågorna blir för svåra: ”Som myndighetsperson borde jag väl inte säga det här men du kan ju kontakta Bengts villablogg”!

Bengts villablogg är ju bra men det är en privatperson!

Myndigheterna borde ju sköta detta.

För ett antal år sedan hade vindkraften samma problem som solenergin har idag.

Varför har inte politikerna och myndigheterna lärt sig den läxan?

Marcel Berkelder på företaget Exergi säger:

”Precis samma situation uppstod för flera år sedan med vindkraften. Regelverket var mycket otydligt och det gjordes flera ändringar utan att veta hur saker o ting hänger ihop. En bekant till mig som i grunden är akustik expert, och mycket intresserad av energifrågor, bestämde sig för att reda ut vad som gällde. Han ringde, precis som du, runt till flertalet myndigheter och kom i samma sits som vi är nu, som du och jag kommunicerar om. Ingen vet egentligen vad som gäller och hur det hänger ihop. Han bestämde sig för att kartlägga det hela. Det tog 1 vecka. Sedan ringde han till Boverket och talade om att han hade utrett frågan. Han blev inbjuden att komma och redovisa på ett lunchmöte. Han svarade att läget var så komplicerat att han behövde mer än en halv dag. Sagt o gjort.
2 dagar senare ringer Energimyndigheten till honom och bad honom att komma och redovisa på myndigheten. Det avsade han sig bestämt. Du förstår varför.
Det är ju igenkänningskomik i det hela.
Dessutom finns det andra länder som har stödsystem som tycks fungerar bättre och vara mer långsiktiga, tänker på Tyskland och Storbritannien. ”

 

Förutom all oreda i systemet finns ett antal detaljer i regelverket som inte uppmuntrar energisparande, till exempel följande:

”Man får inte skattereduktion för överskottet av solelproducerade kWh om du sålt fler kWh än du köpt kWh från elbolaget under året.

Så om du har låg elförbrukning får du lite skattereduktion.

Det uppmuntrar inte folk till att spara el. Om du använder mer el får du mer skattereduktion.

Om du har stor villa med stor elförbrukning får du i praktiken skattereduktion på alla dina kWh solel som du säljer.

Om du har liten villa med liten elförbrukning får du i praktiken jättelite skattereduktion på alla dina kWh solel som du säljer.

Resultatet blir att om du t ex köper en swimmingpool och värmer den med el får du  skattereduktion på alla dina kWh solel som du säljer.

Men om du tilläggsisolerar huset så din elförbrukning minskar jättemycket får du jättelite skattereduktion på alla dina kWh solel som du säljer.”

 

Jag återkommer framöver i denna fråga för att i någon mån försöka reda ut begreppen.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Villa i Huddinge som trots myndigheterna fått solceller

 

 

5 reaktioner på ”Idiotiskt stödsystem för solceller

 1. Magstarkt att kalla stödet idiotiskt. Normalt är man effektbegränsad för utleverans av vilket effekt man har på sitt elabonnemang. Gränsen för hur stort stöd man ska få måste sättas någonstans och man har satt den ungefär där. Använder ett hushåll 10 MWh el per år ska man inte heller levererar ut mer än så på nätet, eller rättare sagt man får leverera ut mer men får bara skatteåterbäring upp till den nivån eller max 30 MWh. Smart och enkelt att förstå och räkna på. Det finns brister men vilket system är felfritt?

  1. Hej Fredrik!
   Som jag förstår det arbetar du med energifrågor på något av landets energikontor. Anledning till att jag kallar systemet idiotiskt är att det är alldeles för komplicerat när inte ens landets främsta experter förstår det och inte ens de som skapat eller administrerar systemet. Min fråga till dig är om du eller någon du känner till deltagit i skapandet av detta stödsystem?

   Mvh

   Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

   1. Hej igen Lars
    Nej, jag känner ingen som varit med och skapat och /eller utformat reglerna. Det verkar dock som politikerna och tjänstemännen har tänkt att såld el ska motsvara egenanvänd el ekonomiskt, därav 60 öre. En bra ambition tycker jag. Håller dock med om att det blir märkligt för t ex en villa med fjärrvärme som kanske bara använder 4-5 MWh per år i hushållsel inte kan bygga större solanläggning än 4-5 MWh utan att fortfarande vara microproducent. Jag har hört rykten om att man ska införa en miniminivå där man under denna nivå betraktas som microproducent alldeles oavsett hur mycket/lite egenanvändningen är. Jag hoppas på denna ändring och att nivån sätts rimligt.

    Mvh,
    Fredrik W

    1. Hej igen Fredrik
     Min åsikt är att alla som kan ska få chans att dra sitt strå till stacken oavsett hur lite el de köper. Nu är detta inte jämlikt.Många har inte tekniska förutsättningar till att bygga ut en stor solcellsanläggning trots hög förbrukning medan andra har alla möjligheter men mycket låg förbrukning. Därför bör endast en gräns finnas dvs 30.000 kWh.
     Sedan är systemet alldeles för komplicerat. Den vanlige elkonsumenten förstår ingenting varför systemet måste göras enklare.

     Mvh

     Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 2. Ja, men alla som vill investera i och bygga solel får ju det? Det finns ingen lag som förbjuder någon? Även om man har liten egenanvändning kan man bygga en stor anläggning. Betalt för elen får man alltid samt ersättning för nätnytta och elcertifikat samt i dagsläget även en skatteåterbäring motsvarande egenanvändning på helåret.

  Jag håller helt med dig om att gränsen är lämplig att sätta runt 30 MWh, och hoppas att vi får något i den storleksordningen framöver.

  Sen håller jag inte med om att det är krångligt. Läs gärna referensexemplen på vår hemsida http://www.framtidenssolel.se Vi har hittills inte träffat någon som investerat i solel och efteråt ångrat sig. Solel är enkelt, underhållsfritt, miljövänligt och numera även ekonomiskt fördelaktigt i de allra flesta fall. Skatteåterbäringen betalas också ut/dras av automatiskt (förifyllt i skatteblanketten) eftersom nätägaren meddelar skatteverket direkt vilken volym man levererat ut på nätet.

  Soliga hälsningar,
  Fredrik

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.