Hej Har du möjlighet att hjälpa mig med en sak?

Vem kan motstå en sån förfrågan? Inte jag.

Johan Ehrenberg är en mycket duktig journalist som verkligen kan skriva och därför har jag lagt in Johans vädjan på min hemsida:

Jag kämpar just nu för att genomföra något som jag kallar ”solcellsrevolutionen 2.0”. Det är ett initiativ som släpps den första december och som innebär extremt mycket billigare solceller till alla som vill vara med och förändra tillsammans.

Och det är givetvis ett delsvar i den kampanj Dagens ETC startat som heter ”800 dagar”. Alltså de ynka dagar vi har kvar enligt FN för att bryta utsläppen och börja rädda klimatet. (När jag skriver detta är det 795 dagar kvar…)

Som du kanske vet är jag Solcialist numera och jag hoppas du också vill vara det. Det är lätt. Byt el!  Det minskar utsläpp, det skapar en ny lokal energimakt och det ger även journalistiken helt andra resurser att berätta om det som måste ske.

Den största motorn i det här arbetet är nämligen ETC el. Idag är vi 6 200 som får el från detta lilla bolag som satsar allt på solel (det enda bolaget i Sverige som gör det, faktiskt).

Vi behöver bli 10 000 för att kunna ge ny fart till solrevolutionen. Det enda du behöver göra är att byta elhandelsbolag, det är inte dyrare, det är inte svårt, du får vår rena solel och skapar därmed ännu mer.

ETC el får nämligen inte gå med vinst, allt överskott går direkt till nya solceller och dessutom betalar alla som har ETC el 19 kr i månaden för att sätta upp ännu mer. Det låter kanske inte så mycket men det blir faktiskt en lång rad nya solceller varje månad i någon av våra parker (vi pratar om ca 40 meter i månaden).

Men hur kan mer solel också skapa mer radikal journalistik?

Jo, ETC består av många små bolag som försöker göra nytta på olika håll. Alla delar administration, lokaler, transporter och kundtjänst och så vidare. Det här är stora kostnader och ju fler som är med desto billigare blir det för varje del. När ETC el växer rejält så minskar helt enkelt kostnaderna för andra delar och tidningarna kan få mer resurser till att göra det de är bra på. Journalistik och avslöjanden (kanske om varför energijättarna höjt elnätspriset så orimligt mycket). Ditt elval betyder ökad kraft för allt ETC gör.

El måste vi ju ha. Att välja bolag är en liten men viktig makt vi har. Och det är mycket enkelt att byta elbolag.

Du kan mejla mig namn, personnummer och adress. Sen byter vi ditt abonnemang när ditt nuvarande går ut. Många har ju tyvärr lurats skriva på elavtal som är bundet för lång tid. Det är uselt av elbolagen. Våra avtal har däremot ingen uppsägningstid och det borde inte de andra ha heller. Vår el har rörligt pris och är Bra Miljöval-märkt. Dessutom vinner vi alla jämförelser vad gäller klimatinsatsen (listor som till exempel Greenpeace gör).

Min tanke är att det är bättre att köpa den från de som vill rädda världen än från de som fortsätter förstöra den.

Ja, jag vet att det varit många mejl från mig senaste halvåret. Och jo, de kommer från mig  (fast jag skickar dem som ett nyhetsbrev). Och jo, jag svarar själv på alla frågor (du kanske vill veta mer om solel tex).

Jag älskar verkligen det här att kunna bygga motstånd, alternativ och göra nytta i klimatfrågan.

Så mejla mig och byt el!

johan@etc.se

Allt gott.

Johan Ehrenberg

 

Jag gillar öppenheten hos Johan och ETC el. De berättar öppet om hur många elabbonenter de har. De övriga elbolagen håller på en sådan information som om det vore riksregalierna. En till sak som är bra med ETC el är att de inte har någon uppsägningstid.

Varför måste de andra elbolagen låsa in sina kunder i långa avtal? Om bolaget är bra stannar man ju kvar.

Mitt förslag är att lagen bör ändras så att inget elbolag får ha uppsägningstid.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Foto ETC el:s solpark i Katrineholm

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.