Har ryska Kubals utsläpp med Ljungans laxdöd att göra?

Är ryska aluminiumverket Kubal på väg att packa ihop? Ekonomin är dålig och de amerikanska sanktionerna gör att Kubal inte kan köpa reservdelar och utsläppsfilter.

Miljöutsläppen ut i luften och havet ökar från år till år. Utsläppen till havet har i höst varit upp till 60 gånger högre än riktvärdet. Frågan är om utsläppen har något att göra med laxdöden i intilliggande Ljungan?

Inne i aluminiumverket är luften så dålig att du inte ser taket från verkstadsgolvet. Hur vet jag det? Jag har varit där själv.

Aluminiumsmältverket Kubal i södra Sundsvall kan tvingas stänga den 12 november. Då träder nämligen USA:s nya sanktioner i kraft mot Kubals ryska ägare Rusal. Om sanktionerna träder i kraft stängs elen av och smält aluminium stelnar då i hela fabriken.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har också lämnat in en polisanmälan om att Kubal har gjort sig skyldigt till miljöbrott.

Kubal har svarat att huvudägaren RUSAL står under amerikanska sanktioner och att det därför varit svårt att få fram råvaror och reservdelar till anläggningen vilket ställt till problem. Även före sanktionerna har det dock varit svårt att få fram rätt reservdelar. Länsstyrelsen tycker inte att detta är godtagbara anledningar till varför bolagets villkor överskridits så mycket och under så många år.

Rusal ägs av Putins kompis Oleg Deripaska. För att försöka lura president Trump låtsas Oleg avgå som vd men det är nog inte många som går på det. Kubal såldes 1998 av Gränges Aluminium till tre toppdirektörer för en krona. Kubal såldes sedan billigt till Oleg.

Oleg gråter nog inte blod om han tvingas lägga ner. Förmodligen är värdet på Kubal ungefär på samma nivå som sammanlagda värdet på Ringhals 1 och Ringhals 2 enligt kristdemokraternas Ebba Busch Thor, dvs noll kronor. Anledningen är i båda fallen att kostnaderna för en återställning av miljöskadorna förmodligen överskrider kapitalvärdet.

Det är idag odlingsförbud i större delen av södra Sundsvall närmast Kubal. Bär och frukt från den delen av Sundsvall får inte konsumeras. Men hur är det då med de som bor där?

Efter ett besök på IF Metalls lokala klubb är det tydligt att de över 400 arbetarna är både oroliga och förvirrade.

Fackklubbens ordförande Roger Lindell säger att arbetarna kommer att informeras inom kort gällande situationen.

Företagsledningen ger idag oklara besked och ska flytta folk från skiftgång till dagtid.

Passande nog meddelar ICA idag att de ska sluta sälja engångsgrillar av aluminium.

Det är mycket möjligt att Kubal läggs ner för gott innan årsskiftet. Sundsvalls kommun kommer då att få dryga saneringskostnader.

Idag använder Kubal 1,8 TWh el per år. Det är 1,3 % av Sveriges elförbrukning.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Foto Kubal

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.