Gott nytt år!

Kontrollrummet kl 19 på nyårsdagen

Skiftet – En fantastiskt fin morgondag!

Nu pratar jag inte om att vi får ett nytt år. Nej, skiftet handlar om att under 2019 och 2020 kommer kärnkraften och vindkraften byta plats. Från och med då blir vindkraften kraftfullare än kärnkraften.

Idag och imorgon på nyårsdagen sparas stora mängder vatten i vattenkraftdammarna men särskilt morgondagen den 1 januari 2019 blir extra bra. Under de närmsta åren blir det en vanlig syn att se vindkraften lika stor eller större än kärnkraften.

Idag ligger vindkraftens maxeffekt vid 7.507 MW. Efter 2020 kommer kärnkraften som bäst producera 6.904 MW. År 2021 kommer vindkraftens maxeffekt ligga vid 10.617 MW. År 2030 kan vindkraftens maxeffekt ligga vid 29.707 MW om installationerna går som önskat.

Ikväll på nyårsaftonen blåser det bra. Mellan kl 17 och 18 ger vindkraften 5.266 MW elkraft men imorgon blir det ännu bättre. Då ger vindkraften effekten 6.229 MW kl 19. Exporten ligger just nu på nyårsafton kl 18 vid nivån 6.142 MW och 8.193 MW produceras av kärnkraften. Som vanligt är elen billig när det blåser. Normalt kostar elen på spotmarknaden ca 50 öre per kWh men imorgon på nyårsdagen ligger priset i genomsnitt på 23 öre per kWh. På småtimmarna blir priset 5 öre och kl 7 på morgonen blir priset som högst dvs 40 öre. Det är därför man ska börja fundera på att skaffa el-batteri.

En ljusnande framtid är vår! Jag hoppas nu att alla fossilfolket förenar sig med oss förnybara och gläds åt den framtid som är vår!

Önskar er alla ett gott nytt år!

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

2 reaktioner på ”Gott nytt år!

 1. Hej Lars,
  Det är bra att vindkraften växer men problemet med framtida effektbrist kan inte enbart lösas med vinden. Med ca 10 % tillgänglighet ger vindkraften ca 3000 MW i snitt vubtertid med ditt scenario. Solceller i stort sett ingenting den tiden. Sommartid däremot med 10 000 MW installerad solcellsel år 2030 enligt ditt tidigare antagande dp blir det ett rejält överskott när det blåser och solen skiner. Kanske 25 000 MW i systemet när behovet normalt är hälften en dag juli. Dåliga kalkyler och framförallt inga statliga subventioner för att hålla ett överskott utan miljönytta under armarna. Det duger inte att bygga ett elsystem med 90 eller inte ens 98 % tillgänglighet. Det måste fungera 8760 timmar varje år. Sist men inte minst, vattenkraften kan inte ha mer än 100 % fyllnadsgrad i dammarna och vi kan inte torrlägga nedströms dessa dammar. Därför behövs en satsning på kraftvärme, alternativt ny kärnkraft för att kunna farantera 100 % fossilfri elproduktion i landet.

  1. Hej igen Kenneth!
   Vindkraften ger som minst 10 % men oftast mer ju kyligare det är. 10.000 MW i nominell toppeffekt för solcellerna år 2030 innebär i verkligheten att maximal soleleffekt under sommaren blir kanske 9.000 MW under en enda sommardag som högst. År 2030 har vi enligt alla bedömare väldigt mångas elbilar som behöver el.
   Jag håller med dig om att vi behöver stora satsningar på kraftvärme via bioenergi. Den kärnkraft som fungerar ska vi behålla framåt 2040 om den då behövs. Men ny kärnkraft är hiskeligt dyrt. Vem som helst får bygga kärnkraft i Sverige, men ingen vill. Varför? Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. Det betyder att något företag då måste betala. Men inget företag vill betala. Däremot vill många utländska företag satsa på vindkraft i Sverige. Som i vindkraftparken Markbygden som fullt utbyggd ger 12 TWh och 3.400 MW. Eller Vattenfall som nu ska bygga en vindkraftpark i danska Krugers flak som ger nästan 1000 MW. 15 miljarder i investering.
   De satsar inte pengarna av miljöintresse. De vill tjäna pengar.
   Mvh
   Lars S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.