Gnosjö Automatsvarvning – ett industriellt klimatföredöme

– För oss är det inget nytt att inkludera hållbarhet i allt vi gör, det har vi gjort i 44 år, men det känns kul och framförallt viktigt att det tas på så stort allvar inom vår bransch, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

-Vi är ett företag med ca 60 anställda och 6500kvm total uppvärmd yta och sysslar endast  med skärande bearbetning.

-För uppvärmning och kyla använder vi ca 65-80 000 kWh, därav kanske 50 liter eldningsolja beroende på hur länge vi är lediga och hur kallt det är vid jul och nyår.

-Vi har bergvärme/kyla 7 hål a´140m, vi kyler skäroljan med en värmepump och borrhålen  och transporterar värmen till kontor och personal utrymmen.

-Vi har ändå mycket överskottsvärme som jag skulle vilja omvandla till el. Har frågat Climeon om vårt överskott är tillräckligt varmt för att kunna göra om till el säger företagets grundare, och Lindas far, Olle Fransson.

 

-Vi installerade 30kW(ca 200 m2) solceller i juli 2017. Tanken var att vi skulle vara självförsörjande under semestern till att börja med.

Vi har andelar i 4 vindkraftverk, E-Kraft och vi använder totalt ca 3000 MWh/år säger Olle Fransson.

 

Gnosjö Automatsvarvning äger egen vindkraft.

All vattenförbrukning är cirkulär(slutet vattenrengöringssystem) utom för handtvätt, dusch och toalett.

Hydraulikpumparna har frekvensstyrning för lägsta elförbrukning.

De har styrning av belysningen för minimal elförbrukning.

Återvinning av värme från skäroljan sker i ett slutet kretslopp så att personalutrymmena värms av oljan.

Sedan 2011 kommer all el från vattenkraft och vindkraft.

-Om skäroljan kan säkras i ett slutet system som även ger golvvärme i matsalen är det ju bara dumt att inte göra det säger Olle Fransson.

Olle Fransson är en av alla drivkrafter för deras hållbarhetsarbete. Enligt honom görs förbättringar ofta genom att våga ifrågasätta invanda mönster, vilket har blivit en del av företagskulturen.  Även hemma lever Olle som han lär med ett eget litet vattenkraftverk.

– Vi ifrågasatte till exempel varför mässingsstängerna vi använde var 12 mm i diameter, istället för de nödvändiga 11,5 mm. Det fanns ingen direkt anledning till det så vi minskade stängerna med 0,5 mm och sparar idag hundratals kilo mässing, berättar Linda.

Strävan efter att alltid vilja förbättra, och passionen för hållbarhet, har lett till många bra förändringar på företaget.
De har även investerat i vindkraft som ger 300 MWh  varje år.
-När det finns nästintill ren och gratis energi runtomkring oss är det bättre att lägga pengarna på effektivare produktion, avslutar Linda.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Gnosjö Automatsvarvnings vd Linda Fransson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.