Fortsättning gällande ”Är Södertörns tingsrätt uppförd olagligt?”

På grund av den stora fönsteryta rusar värmen ut ur fastigheten på vintern vilket innebär kondensproblem på fönsterglasen. Man har därför tvingats installera en enorm ventilationsanläggning med tillhörande värmeväxlare och kraftfull fjärrvärmeväxlare för att hålla fönstren fria från kondens.

På grund av den stora fönsterytan får fastigheten också tidvis problem med övertemperaturer. Skanska tvingades därför till en oväntad tillbyggnad på Tingsrättens baksida. En enorm kylanläggning med flera stora kylkompressorer och kylflänsar utomhus.

På framsidan ser man det enorma luftintaget som krävdes för att inte ljudnivåerna skulle bli för höga.

Detta innebär att fastigheten drar stora mängder fjärrvärme på vintern och dessutom för stora mängder el för driften.

Eftersom Skanska vägrar släppa driftdata, vilket är förståeligt, kan vi bara gissa vilken energiförbrukning som fastigheten har, men elförbrukningen är garanterat minst 50 % högre än normalt.

Mitt råd till Statens Fastighetsverk, ifall Skanska försöker sälja fastigheten, är: Betala inte ens hälften!

Skanska bör nu, med facit i hand, självklart bygga om fastigheten. Vem ska betala? Bra fråga. För att Skanska ska kunna behålla något av sitt anseende i klimatfrågan är det rimligt att Skanska står för en stor del av fiolerna. Den stora glasade fasaden bör hur som helst byggas om till en normal fasad med god värmeisolering och med normal andel fönster.

En ombyggnad av glasfasaden skulle också innebära en ökad säkerhet vid hantering av klienter med fritagningsrisk. Idag tvingas polisen stå utanför byggnaden och vakta under vissa rättegångar med både två och tre polisbilar. De poliserna kunde göra mer nytta på annan plats.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Kylanläggning stor som en villa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.