Stor risk för att kärnkraftsreaktorerna går sönder före 2030

De svenska reaktorerna kommer att vara i snitt 44 år gamla 2030.

För klimatets skull måste därför omställningen till 100 % förnybart nu öka takten.

Som du kanske känner till är mitt förtroende för för Energimyndigheten inte särskilt stort. I en tidigare artikel visade jag hur Energimyndigheten i en stor utredning publicerade ett fel ettusen gånger för högt gällande priset som solcellsel. Energimyndigheten måste ta in folk som vill spara energi och som kan räkna. Det går inte att låta ointresserat folk jobba med så viktiga frågor.

Energimyndigheten skriver i januari 2013 att kärnkraftverken antas ha en teknisk livslängd på 60 år.
Energimyndigheten skriver i juni 2018 att den stora vindkraftsutbyggnaden främst behöver ske från mitten av 2030-talet. Då är reaktorerna i snitt 49 år gamla. Energimyndigheten skriver att Sverige sannolikt har kärnkraft kvar år 2040.
Ringhals 1 och 2 stängs efter endast cirka 45 år, Oskarshamn 2 stängs efter 41 år och Oskarshamn 1 efter cirka 46 år dvs i genomsnitt efter 44 år.

Om de kvarvarande sex svenska kärnkraftverken också stänger efter 44 år har vi ingen kärnkraft kvar 2030.

De reaktorer i världen som startade mellan1969 till 2018 är 547 stycken. Av dessa är 90 stängda efter en genomsnittlig drift i 28 år.

Vad är det som säger att de kvarvarande sex svenska kärnkraftverken ens håller 44 år?
Den nye chefen för Energimyndigheten Robert Andren är anställd för att få fart på energiomställningen. Vi vill nu se att Robert kavlar upp ärmarna. Framför allt måste Robert nyanställa ett hundratal experter som vill och kan effektivisera. Frågan är om de finns tillgängliga i Eskilstuna…

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Robert Andren Regeringskansliet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.