Fler miljökändisar som fossilflyger gratis

Svenska miljöinstitutet IVL arbetar med ”miljöförbättrande” åtgärder. Svenska staten står för IVL:s kostnader. Det är således våra skattepengar som betalar dessa fossilresor.

IVL fossilflyger regelbundet till Kina åtminstone sedan 1986. Under senaste 25 åren har IVL rest med fossilflyg till Kina varje år. Det är svenska staten som står för kostnaderna och ibland EU.

Vice vd Östen Ekengren är den flitigaste resenären. Ett axplock: 2018 Kina Tianjin Ekengren, 2018 Peking Karin Kindbom, 2017 Peking Ekengren, 2014 Shanghai Ekengren, 2014 Peking Ekengren och 2010 Shanghai Ekengren.

En annan flitig fossilflygare är klimatförbättraren Tomas Kåberger som är professor i Industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande i Renewable Energy Institute, Tokyo. Han var tidigare generaldirektör för Energimyndigheten.

Tomas ursäktar sig med att resorna till Japan inte belastar svenska skattebetalare.

– Det blir väl också i framtiden flyg mellan Asien och Europa. Jag fortsätter ju mina uppdrag i Japan och Kina säger Tomas.

Tomas sitter även med i rådet för Climate KIC, Knowledge & Innovation Community i EU och som senior rådgivare i Kina för Global Energy Interconnection Development and Cooperation Organization. Förutom detta fossilflyger Tomas till Finland som rådgivare för Vasa Universitet.

Kåberger sitter också i styrelsen för klimatbovar som PREEM, ABB, Vattenfall och Göteborg Energi. Kåberger lämnar Chalmers o börjar på InnoEnergy på uppdrag av EU och Klimatpolitiska rådet.

Kåberger säger, gällande styrelsejobben, att han vill jobba inifrån. InnoEnergy låter oskyldigt(Innocent betyder oskyldig på engelska vilket säkert är meningen) med det betyder naturligtvis fler fossilflygresor.

En tredje flitig fossilflygare är Jan-Olof Dalenbäck, professor på Chalmers och sekreterare på Svensk Solenergi, som fossilflyger sedan 1985. Jan-Olof Dalenbäck är skriven som ensamboende på 202 m² eluppvärmd villa utan synliga solceller och ägare till fem större registrerade fossildrivna fordon av årsmodell 2008 eller äldre. Det märkliga med föreningen Svensk Solenergi är att man vill ha minskade bidrag eller inga bidrag alls för de som vill installera solceller med ursäkten att vi har så mycket solel idag i Sverige. Sanningen är att vi bara har en eller två promille solel idag. Vi skulle kunna ha 100 % solel i framtiden. Då är två promille mycket lite. Kan det vara så att styrelsen för Svensk Solenergi av någon anledning bara vill ha några promille solel även i framtiden… Mycket märkligt är också att så många av den gamla sortens elproducenter, de smutsiga elbolagen Vattenfall, Fortum och Bixia som inget hellre vill än att sälja mycket mer el, är premium-medlemmar i föreningen Svensk Solenergi. Premium-medlem blir man bara om man betalar en hög medlemsavgift. Vattenfall, Fortum och Bixia tänker kanske som Kåberger att de ska jobba inifrån men med en annan agenda. Kan det vara så att Vattenfall, Fortum och Bixia bidrar med medel för trevliga fossilflygresor för styrelsen för Svensk Solenergi?

En fjärde fossilflygande klimatförbättrare är Gustav Melin ,vd för Svensk Bioenergiförening(SVEBIO), som fossilflög till Kina alldeles nyligen.

När man studerar energietablissemanget lite mer noggrant ser man många namn som återkommer i olika sammanhang som ryggkliare.

Hittills har de gratisresande fossilflygarna aningslöst skrivit om sina resor men plötsligt verkar de ha fått munhäfta. De har kanske insett att deras gratis fossilflygresor inte längre betraktas som så justa av gemene man.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Östen Ekengren IVL

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.