Nu måste Energimyndigheten skärpa sig för att överleva

Det kan tänkas att Energimyndigheten tror att de inhyrda konsulterna är duktigare än den egna personalen. Tyvärr är det inte så. De ligger på ungefär samma nivå. Det fungerar inte att hyra in några konsulter och sen tro att det blir bra.

Energimyndigheten har gjort en undersökning publicerad i oktober 2018 som heter ER 2018:22 Nätanslutna solcellsanläggningar 2017 Statistik, analys och prognos.

Undersökningen är framtagen av Paula Johnsson, Jeffrey Berard, Sara Grettve och Gustav Ebenå och baserad på en studie gjord av Profu på uppdrag av Energimyndigheten gällande möjlig solcellspotential i Sverige för takmonterade solcellsanläggningar.

Undersökningen visar att det 2017 fanns 14.600 solcellsanläggningar med totalt 230 MW installerad effekt. Av dessa var sex anläggningar solcellsparker.

Undersökningen visar att Sverige, enligt Profus prognos, beräknas ha 709 MW installerad solcellseffekt 2019 med 0,57 TWh årlig producerad elenergi.

I sammanfattningen skriver Energimyndigheten att Profu anser att potentialen för solceller i Sverige är 40 TWh per år. Detta är enligt min åsikt mycket lågt räknat.

Globalt sett finns totalt 6.500 GW effekt installerad i alla olika kraftverk över hela världen. Dessa 6.500 GW eleffekt motsvarar 0,0004 % av den effekt från solen som hela tiden träffar jordytan.

Tyvärr skriver Energimyndigheten också i sammanfattningen att installation av solceller kostar maximalt 1500 SEK/kWh.

Detta kunde också någon elev på mellanstadiet skriva. Av Energimyndigheten och dyra konsulter kan man dock kräva lite mer.

Det betyder att Energimyndigheten anser att varje kWh som en solcellsanläggning producerar kan kosta 1500 kr!

Mitt förslag är: Lägg ner Energimyndigheten och bygg upp ett Klimatverk med riktiga experter.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Solnedgång för Energimyndigheten

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.