En otrevlig solcell eller Lasses tio bud – Så ställer du om till klimatvänligt boende för dina barn

Det är helt fritt att kopiera min text. En del klimatförfattare är rädda om sin text men vitsen med att skriva är väl att andra ska läsa.

Du kan berätta om Lasses tio bud för dina barn och kanske skicka med till skolan.

Lasses tio bud för bättre klimat

1 Ät färsk mat. Den dyraste maten är den frysta maten och fryst mat är inte lika gott. Fryst mat innebär högre elräkningar. Dels för att storlagret måste hålla igång jättestora frysar och sedan fraktas maten i fryslastbilar för att därefter läggas i butikens frysboxar. Sedan bär du hem maten till din egen frys. Därefter stoppar du kanske fryst mat i micron/ugnen för att tinas och värmas/tillagas. Om du slutar äta fryst mat minskar elkostnaden enormt både i samhället och för dig. Du kan stänga av frysen och storlagret, fryslastbilarna och butikens frysboxar kan säljas. Min egen frys är avstängd sedan tre år. Sparar 250 kWh per år. All el du sparar blir någonstans minskad koleldning. Varför? Vi exporterar el till Polen, Tyskland och Danmark och ju mer export desto mindre kol. Vi eldar också kol i Sverige!

2 Skriv upp månadsförbrukningen av el som du får från elbolaget. Bara att du skriver upp elförbrukningen ger automatiskt en sänkning av elkostnaden och bättre klimat därför att du börjar bry dig. Det blir som en tävling. Använd inte elektrisk handdukstork och elektrisk golvvärme så minskar du koleldningen.

3 Släck alla lampor i de rum som du inte använder. Detta blir som en rutin som inte kostar någon ansträngning efter en tid. Sparar 200 kWh per år.

4 Stäng av all standby-el när produkten inte används. Det här brukar vara svårt. Det är lätt att glömma och behöver organiseras. Alla produkter som inte har en egen strömbrytare måste elanslutas med en elkabel med stickkontakt och eluttag som kan stängas med en strömbrytare med röd lampa som lyser när den är på. Då är det lätt att se om strömmen är på och det blir ingen tjuvström. Det betyder att du åker och köper några sådana elkablar med stickkontakt och eluttag. Oftast räcker 1,5 meters kabel och kablarna kostar ungefär 50 kronor. Låt inte flera produkter dela på samma kabel! Inbyggd strömbrytare i produkten bör inte användas då produkten då lätt drar ström ändå. Sparar 200 kWh per år.

5 Byt ut alla lampor mot LED-lampor där lamporna används. Använd inte dimmer. Den drar onödig ström, typ gasa och bromsa samtidigt. Spar 150 kWh per år.

6 När du behöver byta ut någon hushållsprodukt – byt mot A+++. Då halveras ofta produktens elförbrukning. Det finns elmätare med stickkontakt som du kan använda för att kolla hur mycket el olika produkter drar. De kostar någon hundralapp. Min TV drar 39 W och min internet-rauter drar 28 W.

7 Matlagningen drar mycket el. Ugnen drar mest el. Koka ägg i en liten ångmaskin så spar du 95 % el. En sådan äggkokare kostar någon hundralapp.

Samkoka morötter och potatis. Koka så att restvärmen används. Koka kaffe i en halvliterskokare så spar du 50 % el. Kostar 200 kr. Ät mer grönsaker så spar du el.

8 Promenera, jogga och var ute i naturen så spar du el.

9 Byt elavtal så du får 100 % förnybar el. Spar stora kolmängder.

10 Om du bor i eget hus,tilläggsisolera, byt fönster, installera värmepump och solceller så minskar du koleldningen rejält.

Den genomsnittliga elenergiförbrukningen i en lägenhet i Sverige är enligt EON 2.500 kWh per år. Min elenergiförbrukning var 1.418 kWh år 2013 och nu är den 450 kWh per år. Min kulbo använder 500 kWh per år i sin lägenhet.

Alla lägenheter borde få installera solceller och ett batteri på balkongen.

Jag skulle kunna få plats med fyra solceller och få en årsproduktion av el om 1000 kWh. Då skulle min lägenhet bli en plusenergilägenhet.

Alla elmätare i Sverige kommer att bytas ut senast 2025. Det borde då självklart blir in-ut-mätare som är förberedda för solceller.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Annorlunda solcell The Nation

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.