Därför är vindkraften billigast

Hur kommer det sig att elpriset varierar?

Elpriset i Sverige varierar beroende på tillgång och efterfrågan. Delvis påverkas elpriset från priset på kol och olja men huvudsakligen beror priset på tillgången på inhemsk elkraft.

Vattenkraft, vindkraft och kärnkraft påverkar på olika sätt. Vindkraften är billigast. Vattenkraften är näst billigast och kärnkraften är dyrast. Vindkraften är billigast av det enkla skälet att vindkraften inte går att lagra. Vindkraften måste säljas oavsett vad du får för pris. Vattenkraften går oftast att lagra varför du kan vänta lite med att sälja, utom under vårfloden, tills du får ett bra pris. Kärnkraften är dyrast av rent produktionstekniska skäl.

Går det att kontrollera dessa påståenden?

Ja, det är mycket enkelt.

rr var det vanligt att elpriset var lågt på sommaren på grund av överflöd av vattenkraft och sedan högre under hösten och vintern.

Klimatförändringarna håller på att förändra detta. Under april-juni 2018 orkade vattenkraften dominera och elpriset var då 34 – 47 öre per kWh men på grund av en torr och nederbördsfattig vår och sommar 2018 blev inte vattenkraften lika styrande som vanligt utan kärnkraften dominerade kraftproduktionen under sommaren och elpriset steg därför under sommaren.

Under juli och augusti 2018 blev därför elpriset så högt som 54 – 58 öre per kWh. Detta pris var till och med högre än under hösten 2018 med priset 49 – 55 öre för september tom november.

Under kommande vinter december – mars kan man anta att elpriset kommer hållas uppe vid nivån 55 – 60 öre då vattenmagasinen är dåligt fyllda och därmed kommer kärnkraften att dominera och pressa upp priset. Endast under blåsiga perioder kommer vindkraften pressa ner priset i vinter.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Prissänkaren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.