Elanvändningen minskade med 2,1 %

Håkan Tagesson, Sunroof AB monterade

Elbolagsgubbarna, KD-gubbarna, M-gubbarna och SD-gubbarna varnar för riksomfattande elbrist trots att vi exporterar sju av våra åtta kärnkraftverk mitt i vintern och trots att elförbrukningen sjunker rejält.

Undrar varför de säger så? Anledningen är att de vill tjäna mer pengar och ha mer makt. Ingen av dem skriver att elanvändningen sjunker. Varför?

De senaste tolv månadernas elförbrukning i Sverige ligger 2,1 % lägre än samma månader under 2017/18. Under april 2018 till och med mars 2019 var elförbrukningen 136,4 TWh medan den under samma månader året innan låg på 139,4 TWh. Det är en minskning med 2,95 TWh.

Anledningen till den minskade elanvändningen är fokus på klimatfrågan, högre elpriser, energieffektivisering och installation av solceller. Fortsätt spara el! El är en för viktig energikälla för att användas på fel sätt. Till maskiner, värmepumpar och LED-belysning är el helt ok men totalt tabu för halogenlampor och direktel. I direktel inräknas elelement men också elektrisk golvvärme, elektrisk handdukstork, elektrisk markvärme, elektrisk varmvattenberedare och elpannor. All direktel kan ersättas med vattenburen värme från värmepump eller fjärrvärme. Välj bergvärmepump och inte någon luftvärmepump. Luftvärmepumpar fungerar som direktel när det är kallt.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.