Ebba Usch Thor – Elförbrukningen sjönk 0,5 %!

Avesta 16,2 kW Foto Lorex

Ebba Usch Thor vill ju att vi ska använda 250 TWh per år istället för de 138 TWh som används idag. Är nu tvungen att berätta för henne att elförbrukningen går ner! Vad vill du göra åt det Ebba? Kanske förbjuda abort så vi blir fler som använder el?

De senaste tio månadernas elförbrukning i Sverige ligger 0,5 % lägre än samma månader under 2017/18. Under april 2018 till och med januari 2019 var elförbrukningen 110,6 TWh medan den under samma månader året innan låg på 111,2 TWh. Det är en minskning med 0,6 TWh eller 0,5 % trots att januari-19 var kall.

Anledningen till den minskade elanvändningen är fokus på klimatfrågan, högre elpriser, energieffektivisering och installation av solceller. Fortsätt spara el! El är en för viktig energikälla för att användas på fel sätt. Till maskiner, värmepumpar och LED-belysning är el helt ok men totalt tabu för halogenlampor och direktel. I direktel inräknas elelement men också elektrisk golvvärme, elektrisk handdukstork, elektrisk markvärme, elektrisk varmvattenberedare och elpannor. All direktel kan ersättas med vattenburen värme från värmepump eller fjärrvärme. Välj bergvärmepump och inte någon luftvärmepump. Luftvärmepumpar fungerar som direktel när det är kallt.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

2 reaktioner på ”Ebba Usch Thor – Elförbrukningen sjönk 0,5 %!

 1. Varför överhuvudtaget använda el för uppvärmning? Vedeldning eller pellets minskar elförbrukningen ändå mer än den bästa värmepump. Kombinationen braskamin och luftvärmepump är inte så dumt heller. När det är kallt är det lättare att elda i en braskamin då dess effekt oftast är för stor när det inte är kallt ute.
  Det finns fina pelletspannor och kaminer som sköter sig helt automatiskt. Det finns faktisk även vedpannor som är automatiska. Kolla på Lopper ( https://lopper-holzfeuerung.de/index.php/en/products/the-new-timber ) Själv har jag en Fröling vedpanna med automatiskt tändning. Man får ladda panna en gång om dygnet sedan sköter den sig själv och startar när den behövs.

  1. Hej Lennart!

   Ja, helst ska vi inte alls använda el för uppvärmning. Problemet är att det inte är så tydligt vad driftkostnaden är för den som inte har egen ved eller vill satsa på pelletspanna. Det skrivs inte så mycket om detta. Hoppas vi får en situation i framtiden där pelletsbilen kommer ut varje vecka till villaområdena istället för sopbilen eller att sopbilen får en extra pelletsbehållare på taket och kan blåsa in pellets via slang. Det kommer att bli allt viktigare med pelletspannor och vedeldning om och när eleffektbehovet ökar.
   Jag ska kolla på Lopper. Att ladda en Fröling vedpanna en gång per dygn känns helt överkomligt. Blir förmodligen en vana som att borsta tänderna.
   Mvh
   Lars S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.