Du blir lurad -täpp till miljöpartistens skumma kryphål

Vd Sezgin Kadir Kraftringen

Alla elbolag lurar eller försöker lura dig. Hela tiden. Elbolagen har oftast två olika besättningar. De har den ”fina” besättningen. Där jobbar de som försöker få dig att teckna avtal. De har också den ”fula” besättningen. De tar över när du skrivit på avtalet. Det är också de som skriver det finstilta.

Som ett exempel kan vi välja Kraftringen som är ett stort elbolag med över 100.000 kunder. Nedan ett utdrag från Kraftringens regler för dig som vill sälja solel till Kraftringen.

”Kraftringen

6. ERSÄTTNING M.M.

6.1. Kraftringen ska utge ersättning till Elproducenten för levererade

volymer elkraft som högst motsvarar förbrukningen på

anläggningsadressen enligt följande. Ersättningen baseras på N

ord Pools genomsnittliga timspotpris per månad i aktuellt elområde i SEK.

Ersättning är exklusive mervärdesskatt (moms). Ingen ersättning utgår

för av Elproducenten levererade volymer som överstiger motsvarande

volym el som förbrukas på anläggningsadressen.”

Tycker du detta är just? Denna text är det nästan ingen som läser och ännu färre som förstår.

Kraftringen skriver i avtalet med villaägaren(vi kan här kalla honom Ville), som installerat solceller på sitt tak, att Ville får betalt för den solel som han säljer till Kraftringen med samma pris som elpriset på spotmarknaden. Det är acceptabelt för Ville trots att många elbolag dock betalar mer än spotpriset.

Men Kraftringen skriver också att Ville inte får något betalt alls för de kWh som överskrider villans elförbrukningen!

Detta går ju stick i stäv mot vad statsmakterna önskar. Förnybar energi och energieffektivisering ska ju främjas! Antag att Villes elförbrukning är 15.000 kWh per år. Villes nya solcellsanläggning producerar 20.000 kWh per år. Villes solceller producerar då 5.000 fler kWh än vad huset använder. Dessa 5.000 kWh säljer Kraftringen dyrt till miljövänner som vill köpa solel av Kraftringen. Dessa miljövänner får dessutom betala 3,8 öre extra per kWh för att det är just solel.

Ordförande Ola Persson Kraftringen miljöpartist?

Är detta just? Ville får inte ett rött öre för dessa 5000 kWh. Undrar om Ville då uppmuntras att hushålla med elen? Tror någon att Ville då beslutar sig för att tilläggsisolera? Är det sånt här miljöpartister ska pyssla med?

Regeringen måste omgående täppa till dessa skumma kryphål genom ändrad lagstiftning. Oavsett hur mycket solel villaägaren vill sälja måste elbolaget betala för denna solel. Priset måste också självklart motsvara minst spotpriset för aktuell månad.

Som alla elbolag vill Kraftringen verka som ett klimatvänligt elbolag. De skriver: Alltid gratis förnybar el. Om man läser det finstilta visar det sig att detta bara gäller privatpersoner och inte företag. Företag måste betala 3,8 öre extra för solel och 4,5 öre extra för Bra miljöval(vindkraft).

Detta förklarar Kraftringen med något så korkat som ” förnybar el kostar mer än fossil el”.

Kraftringen eldar också sopor. Dels svenska sopor och dels sopor från Europa. Dessa Sopor är fulla av giftigt avfall samt plast och gummi. Är det dessa sopor som producerar Kraftringens billiga fossila el? Det visar sig att 19 % av Kraftringens el kommer från fossila kraftverk. Bara 67 % är förnybar el.

Nu skriver Kraftringen: Att välja Kraftringen ska vara att välja hållbart. Sedan april 2018 är Kraftringens produktion av värme, el och kyla fossilbränslefri efter att torv som bränsle har fasats ut från Örtoftaverket. Detta är inte sant. Det är reklam. Kraftringens el kommer fortfarande delvis från kol, olja och sopor. Utöver det kommer minst 14 % av Kraftringens el från fossil kärnkraft. 

Dessutom: Så snart ett elbolag använder orden hållbart och klimatsmart så ska man dra åt sig öronen. Hållbart och klimatsmart betyder: Vi kör inte med förnybar el men vill få folk att tro det.

Produktionskostnaden för ny landbaserad vindkraft ligger idag på under 40 öre/kWh. Produktionskostnaden för den nya kärnkraft som byggs i Storbritannien och Finland ligger på cirka 100 öre/kWh. Produktionskostnaden för solel ligger vid 20 öre per kWh eller för Kraftringen genom luriga elavtal på 0 öre per kWh. Produktionskostnaden för el från olja och kol är definitivt dyrare än el från vattenkraft.

Amerikanska Lazards rapport säger att vindel och solel är billigare än el från nya kolkraftverk och ofta billigare än el från gamla kolkraftverk.

Dags för Kraftringen att börja läsa sin egen hemsida. Vi vill inte ha luriga elbolag!

Vi vill inte heller ha klimatförstörande elbolag som förgiftar befolkningen.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

2 reaktioner på ”Du blir lurad -täpp till miljöpartistens skumma kryphål

 1. Be Kraftringen svara på detta. Om de försöker slingra sig eller bortförklara felaktigheter kan du föreslå att UG eller motsvarande gräver i detta. Det brukar bita, särskilt som det troligen finns lurade privatpersoner ute i landet, som allmänheten kan identifiera sig med. Din kritik är bara början om drevet börjar gå på riktigt… 🙂

  1. Hej Christer!
   Tack för tipset. Det ska jag verkligen göra och det snarast. Jag kommer offentligen be Kraftringen och dess ägare förklara sig.
   Mvh
   Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth
   lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.