Den välbeställda PR-maffian

Sveriges solcellstätaste gata i Uppsala

Fick en siffra från initierat håll:

Bara på Vattenfall arbetar 500 personer med PR och budgeten är 2 miljarder kronor.

Söndagen den 7 oktober låg spotpriserna vid 40 – 60 öre per kWh på morgontimmarna. Det blåste då inte särskilt mycket.

Söndagen den 14 oktober 2018 blåste det. Mellan midnatt och kl 8 var då spotpriserna 3-5 öre per kWh. Vad säger det? De varierande priserna kommer att bli allt vanligare. Kanske dags att fundera skaffa timtaxa och elbatteri? Det borde vara lag på att alla skulle ha timtaxa, men det skulle inte elbolagen gilla. Blir då svårare att lura konsumenterna…En av de saker som elbolagen tjänar på är oron för högre elpriser i framtiden. Elbolagen säljer gärna elavtal med fasta priser över ett till tre år. Med timtaxa för alla går det inte att lura på folk fastprisavtal. Men tänk om du har rörlig timtaxa och priserna går upp…Inga problem. Skaffa Timtaxeförsäkring.

 Alla elbolag(med ett undantag) försöker hela tiden lura sina kunder och blivande kunder på så mycket pengar som de bara kan. Hela tiden. Även elbolagen som bara har vindkraftsel försöker luras så mycket de kan. Det är inte finare grabbar bara för att de säljer vindel eller solel. Det är samma maffia.

 Hur gör de?

 Delvis genom reklam. Reklam på TV. Reklam på biofilmer. Reklam på internet. Reklam på sportevent och andra sammankomster.

Varför var det så låga priser på småtimmarna under den där söndagen?

Berodde det på låga kolpriser i Polen eller billig import eller att kärnkraftverken går för fullt.

Innan vindkraften kom hade elbolagen nära på monopol på priserna då de äger både kärnkraften och vattenkraften. Konkurrensen var obefintlig.

Anledningen till att elbolagen avskyr vindkraften och anledningen till att elbolagens förståsigpåare försöker blanda bort korten är att vindkraften förstör ”ackordet” och därmed de goda tiderna. Vindkraften kan av sin natur inte hålla elpriserna uppe. Vindkraften varierar. Ibland är det rea och ibland bara vanliga elpriser.

När vindkraften har rea måste de andra sänka sina priser lika mycket.

De försöker blanda bort korten

Elbolagen vill att det ska verka svårt. De kan ta bra betalt när ingen kan se igenom dimridåerna.

Hur ska då konsumenten förstå vad som är rätt?

Det finns bara ett sätt: Follow the money!

När du läser en artikel eller ser något på TV ska du fråga dig: Varifrån kommer deras lön?

När du ser reklam på TV från Vattenfall eller EON är sunda reaktionen: De ljuger! Såg en bioreklam häromdagen där Bixia, ett av de smutsigaste elbolagen, sa: Vi älskar sol och vind! Det var så fint att jag nästan började gråta…

När du läser en tidningsartikel där någon myndighet eller professor uttalar sig om energifrågor är den sunda reaktionen: Vem betalar tidningens annonser? Svaret är nästan alltid: Elbolagen!

Elbolagen har en hel massmedia-arme. De har mängder av tidskrifter, TV-reklam, meteorologer, professorer, doktorer, ingenjörer, högskolor, universitet, fd miljöpartister, statliga bolag, myndigheter, forskare och PR-konsulter och även myndigheter som tycker saker. Alla är avlönade och letar man tillräckligt djupt hittar man elbolagspengar. Många myndigheter sitter helt i knäna på elbolagen.

Vi pratar om tiotusentals PR-personer som får lön via elbolagen.

Hur kommer det sig att elbolagen har råd med denna arme? Armen får lön via elbolagen men det är tråkigt nog du och jag som betalar!

Det är det ingen billig arme. Många av armebefälen äter lunch och middag gratis varje dag på resor, kurser, konferenser och möten. De reser dyrt och bor flott. En del av dem fossilflyger utomlands på viktiga konferenser. Många av dem fossilflyger friskt i Sverige. Ingen vill bli av med sin lön, sina förmåner och sin tjänstebil. Detta är något som elbolagsarmen krigar hårt för. I den här armen ingår även de fina kaptenerna inom sol – och vindkraftsbranschen som gärna åker gratis till Japan eller New York för internationell konferens utan att tänka på de egna klimatutsläppen.

Kostnaden för elbolagsarmen är ungefär halva din elräkning.

Det värsta elbolagsarmen vet är enkelhet.

De är väldigt duktiga på att påstå att det är så svårt med elen.

El är egentligen mycket enkelt. Det är inte svårare än mat. En kWh värmer 8,6 liter vatten 100 grader. En kWh motsvarar energin från en vedklabbe i en brasa.

Du borde bara behöva betala per använd kWh. Inga fasta avgifter behövs. Inga effektavgifter behövs. Inga nätavgifter behövs. Alla kostnader kan enkelt debiteras per använd kWh.

Matematiken som behövs för att räkna ut de fasta kostnaderna och fördela dem per kWh ligger på grundskolenivå.

Då säger elbolagsarmen: Åh det är såå svååårt. Det går inte. Jag har en granne vid sommarstugan som är duktig på att renovera sitt hus men ibland vill han hellre koppla av. När hans fru just då ber om någon reparation säger han: Åh det är såå svååårt. Det går inte.

När du handlar falukorv på ICA betalar du per kg. Det är mycket enkelt. Ingen ICA-handlare skulle säga: Och så var det månadsavgiften.

En sak är bergsäker

Det är idag helt etablerat och klart: Vindkraften är den stora prispressaren och om vi får helt rörliga elräkningar med timtaxa halveras din elräkning.

Om nån säger att det inte går: Be dem förklara sig skriftligen, vetenskapligt och matematiskt.

Maila sedan svaret till mig.

Lita inte på nån från den välbeställda PR-maffian.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

2 reaktioner på ”Den välbeställda PR-maffian

  1. Och så glömde du bort Lars Ny Teknik! Kommer du ihåg vår diskussion om solcellsenergin i Karlskrona och om vindkraften? Jag konstaterade att det var 10 ggr så dyrt med dessa energislag i jämförelse med min energieffektivisering! Nu har Ny Teknik inte bara stängt möjligheten att kommentarera utan också tagit bort kommentarerna! Och min debattartikel om fjärrvärmen i Åre får jag inte kommentera längre för för jag antagligen svarat ”odiplomatiskt” på framförallt en nollställd kommentator! Därigenom står hans dravel kvar och Ny Teknik kan leva upp till sin målsättning att se till att kunskaper förtigs!

    1. Energieffektivisering som t ex en bra värmeinjustering är ju alltid det mest lönsamma. NT har censurerat mig många gånger men silar mygg och sväljer kameler. För två år sedan blev jag censurerad för nåt men såg att NT släppte igenom en kommentar som i princip skrev att ”man borde ta livet av nån miljard fattiga så räcker sen alla förnödenheter fint”. Det tog mig upprepade påpekanden under några dagar och ett mail till chefredaktören innan den kommentaren försvann. Det var enda gången jag klagade på nån. NT borde förstå att kunskap är det viktigaste men tror att deras annonsörer är de viktigaste för dem.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.